x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Punct final pentru giganţii energetici

Punct final pentru giganţii energetici

17 Apr 2011   •   16:58

Giganţii Electra şi Hidroenergetica, pe care ministerul Economiei dorea să-i realizeze din comasarea sectorului energetic, vor rămâne doar pe hârtie, după ce încă o tentativă a Guvernului de a salva proiectul în justiţie a fost respinsă.

Curtea de Apel Bucureşti a respins joi recursul formulat de Hidroelectrica împotriva hotărârii Tribunalui Bucureşti, astfel că proiectul de divizare a Hidroelectrica şi fuziune concomitentă cu Elcen şi termocentralele Deva şi Paroşeni pentru a constitui Hidroenergetica rămâne respins definitiv, a anunţat sindicatul Hidrosind.

Reamintim că în decembrie 2010 salariaţii din Hidroelectrica au obţinut declararea drept nelegal a proiectului de divizare a companiei, apreciind că divizarea şi fuziunea în acelaşi timp nu poate avea loc. Instanţa preciza atunci că entităţile divizate rămân societăţi separate care apoi pot fuziona cu alte companii deja constituite.

In luna martie, instanţa a decis în mod irevocabil că nici proiectul pentru constituirea Electra nu poate fi înregistrat. Hidrosind menţionează că cele două noi companii, Electra şi Hidroenergetica nu au evidenţiat ce active şi datorii preiau fiecare din Hidroelectrica, astfel că înfiinţarea acestora nu se poate face. 
Reamintim, autorităţile doresc să unească Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO) cu filialele hidro Sibiu, Vâlcea şi Târgu Jiu, plus Nuclearelectrica şi complexurile energetice Craiova, Turceni şi Rovinari pentru a forma Electra. Hidroenergetica ar urma să fie compusă din restul sucursalelor hidro, la care să se adauge Elcen, şi termocentralele Deva şi Paroşeni.
Numai că Fondul Proprietatea, care are deţineri la cele mai importante companii energetice, se opune formării celor doi coloşi şi a propus listarea pe bursă a Nuclearelectrica şi Hidroelectrica, soluţie care ar aduce în total celor două companii 3,5 miliarde de euro pentru investiţii şi achiziţii.
Jurnalul Naţional a scris recent că autorităţile iau în calcul formarea unor „complexe” care să unească SNLO şi complexurile Craiova, Turceni şi Rovinari, iar pe de altă parte CNH plus Electrocentrale Deva şi termocentrala Paroşeni.

×