x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Rabla IV şi cu tractoare

Rabla IV şi cu tractoare

de Elena Stan    |    07 Mai 2008   •   00:00
Rabla IV şi cu tractoare

MEDIU ● Programul de reînnoire a parcului auto se extinde
A patra ediţie a programului "rabla" va fi extinsă şi la tractoare. Statul va acorda populaţiei un ajutor de 120 de milioane de lei pentru scoaterea din circulaţie a 40.000 de maşini şi 1.235 de tractoare mai vechi de 12 ani.



MEDIU ● Programul de reînnoire a parcului auto se extinde
A patra ediţie a programului "rabla" va fi extinsă şi la tractoare. Statul va acorda populaţiei un ajutor de 120 de milioane de lei pentru scoaterea din circulaţie a 40.000 de maşini şi 1.235 de tractoare mai vechi de 12 ani.

Prin programul de Stimulare a înnoirii parcului naţional auto vor fi casate anul acesta 40.000 de maşini, iar prima de casare acordată de stat posesorilor rablelor este de 3.000 de lei, sumă egală cu cea acordată anul trecut. În plus, la 1 iulie va demara un program asemănător pentru tractoare, prin care vor fi scoase din uz 1.235 de utilaje agricole. Persoanele care hotărăsc să-şi caseze tractorul mai vechi de 12 ani şi care vor opta pentru achiziţionarea unuia nou vor primi un ajutor de 17.000 de lei din partea autorităţilor. "Valoarea primei de casare pentru tractoare este mult mai mare decît în cazul autoturismelor pentru simplul motiv că şi preţul de achiziţie al unui tractor este consistent", a declarat Attila Korodi, ministrul Mediului. Implementarea programului rabla în ultimii trei ani, prin care au fost casate 46.161 de autoturisme mai vechi de 12 ani, a condus la o reducere a poluării aerului cu peste un milion de kilograme de monoxid de carbon. Atît în cazul maşinilor, cît şi în ceea ce priveşte tractoarele, programul va avea două etape. Prima etapă se va desfăşura în perioada 1 iunie-25 septembrie, iar cea de-a doua în perioada 1 octombrie-12 decembrie.

PAŞII. Persoanele interesate să-şi schimbe maşinile mai vechi de 12 ani sau tractoarele trebuie să urmeze patru paşi. Primul este reprezentat de înscrierea la un producător validat şi obţinerea notei de acceptare, care are o valabilitate de 30 de zile calendaristice. Următorul pas este predarea autovehicului vechi spre casare unui operator economic autorizat, care îi va elibera un certificat de distrugere a maşinii. Apoi, proprietarul trebuie să meargă să radieze maşina din circulaţie, iar ultimul pas constă în achiziţionarea autoturismului nou de la producătorul validat.


Acte necesare

Posesorul rablei trebuie să se prezinte la producătorul auto validat cu o copie a buletinului sau a cărţii de identitate, cu copia legalizată a certificatului de înmatriculare a autoturismului uzat, precum şi cu o copie legalizată a certificatului de distrugere a maşinii. De asemenea, trebuie să prezinte originalul certificatului de radiere şi nota de acceptare. În cazul în care maşina a făcut obiectul unei moşteniri, dosarul trebuie să conţină şi o copie legalizată a certificatului de moştenitor. Aceleaşi acte sînt necesare şi pentru casarea utilajelor agricole. Cetăţenii nu vor primi cash cei 3.000 de lei, însă banii vor fi viraţi direct în contul de trezorerie al producătorului validat, urmînd ca suma să fie scăzută din preţul de achiziţie a maşinii noi.

×
Subiecte în articol: economic