x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Rabla tractează Prima maşină

Rabla tractează Prima maşină

de Daniela Ivan    |    01 Apr 2016   •   09:50
Rabla tractează Prima maşină
Sursa foto:

Programul Prima maşină a plecat cu frîna de mână trasă, băncile spunând că foarte puţini clienţi au preferat să-şi ia autoturism cu garanţie de la stat. În schimb, Rabla s-a bucurat de un real succes şi, din acest motiv, Guvernul a decis să le coreleze. Voucherele Rabla vor putea fi utilizate, ca  avans, pentru cumpărarea unui autoturism nou prin creditul Prima maşină.

Executivul a stabilit ca pentru anul în curs plafonul garanţiilor care pot fi emise în cadrul Programului Prima maşină să fie de 100 de milioane de lei din diferenţa neutilizată din plafonul alocat pentru 2015. Pentru anul trecut, plafonul alocat garanţiilor emise pentru acest program a fost de 350 de milioane de lei iar până la finalul lui 2015 au fost acordate 193 de garanţii. Asta înseamnă că în acest an vor putea fi acordate mai puţin de100 de garanţii. Pe de altă parte, programul de stimulare a înnoirii parcului auto național are alocat un buget de 145 de milioane lei pentru finanțări noi, prin care se estimează că vor fi scoase din uz aproximativ 20.000 de autovehicule. Deci, şi bugetul Rabla este mai mic în acest an, cu 75 de milioane de lei.

Pentru a achiziţiona un autoturism prin Prima Maşină trebuie îndeplinite câteva condiţii. Preţul nu trebuie să depăşească 50.000 lei, la care se adaugă TVA, proprietarul să nu fi deţinut în proprietate un alt autoturism, pe toată durata creditului să existe o poliţă CASCO. Una peste alta, aceste condiţii fac neatractiv programul. În plus, maşina este gajată, ceea ce atrage costuri suplimentare cu asigurarea Casco. Pentru o maşină care se încadrează în valorile finanţate, asigurarea auto facultativă este de minim 2.500 de lei, adică peste 200 de lei lunar.

 

Anul trecut au fost casate 25.423 de autovehicule vechi

 

×