x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Racordarea la curent electric a gospodăriilor care nu sunt legate la reţea, respectiv 97.805 case, ar costa 250 de milioane de euro

Racordarea la curent electric a gospodăriilor care nu sunt legate la reţea, respectiv 97.805 case, ar costa 250 de milioane de euro

de Agerpres    |    22 Apr 2012   •   12:01

Suma necesara pentru implementarea Programului National de Electrificare 2012-2016 ce vizeaza alimentarea cu energie electrica a localitatilor neelectrificate se ridica la 990 milioane lei, potrivit unui proiect de Hotarare de Guvern aflat in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri. Scopul programului este finalizarea electrificarii localitatilor urbane si rurale izolate si extinderea retelelor existente.

Din suma totala estimata pentru perioada 2012 - 2012, 891 milioane lei vor proveni de la bugetul de stat, iar 99 milioane lei de la bugetul autoritatilor locale. Programul este finantat de la bugetul de stat in proportie de 90%. Astfel, pentru anul 2012, alocarea necesara pentru Programul National de Electrificare se ridica la 66 milioane lei, din care 60 milioane lei de la bugetul de stat si 6 milioane lei de la bugetele autoritatilor locale. Pentru perioada 2013 - 2016, suma alocata anual este de 231 milioane lei.

Potrivit ultimului studiu realizat privind situatia localitatilor ramase de electrificat la nivelul intregii tari, 97.805 de gospodarii sunt neelectrificate, amplasate in 2.284 localitati. Din totalul acestora, 2.822 de gospodarii sunt amplasate in 97 de localitati total neelectrificate, 60.540 gospodarii sunt amplasate in 2.018 de localitati rurale partial electrificate, iar 34.443 gospodarii sunt amplasate in 169 de localitati urbane care necesita extinderi. Costul unitar rezultat din studiu necesar pentru racordarea la reteaua de distributie a unei locuinte izolate este de circa 11.000 lei.

Implementarea Programul National de Electrificare 2012-2016 se va realiza de catre Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri prin Agentia Romana de Dezvoltare Durabila a Zonelor Industriale. La solicitarile consiliilor judetene sau a autoritatilor publice locale, ARDDZI va elabora listele de prioritati nationale anuale ce vor fi aprobate prin ordin al ministrului Economiei, in baza criteriilor metodologiei de aplicare. Astfel, la nivelul fiecarui consiliu judetean, in iulie 2012, se va crea un grup responsabil cu identificarea si intocmirea listei lucrarilor de electrificare din judet.

Lista la nivel national a lucrarilor de electrificare si estimarea necesarului de finantare de la bugetul de stat, total si defalcat pe fiecare an din perioada de implementare si pe fiecare judet in parte va trebui realizata in august 2012. Potrivit proiectului de act normativ, Agentia Romana pentru Dezvoltarea Durabila a Zonelor Industriale va elabora metodologia de aplicare si implementare a Programului National de Electrificare, ce urmeaza sa fie aprobata prin ordin al ministrului economiei, comertului si mediului de afaceri.


×