ECONOMIC
Ovidiu Tender continua demersurile pentru ca societatea Carom sa fuzioneze cu Rafo Onesti. Unirea celor doua mari datornice se poate face numai cu acordul Ministerului Finantelor. Actionarii Rafo Onesti si-au dat acordul pentru fuzionarea prin absorbtie cu Carom Onesti, potrivit unui comunicat al Bursei de Valori.
CATALIN BUDESCU
Rafo va fuziona cu Carom Onesti, societate detinuta de firma Tender SA a omului de afaceri Ovidiu Tender. Majorarea de capital in valoare 6,6 milioane de dolari, hotarata de actionarii Rafo, va reprezenta investitii de mediu si investitii tehnologice, care erau prevazute pana la data de 30 iulie 2004 prin contractul de privatizare.
BALKAN DA BANUL. Operatiunea se va realiza prin aport in numerar al firmei Balkan Petroleum, cea care controleaza 97,82% din capitalul rafinariei moldovene. Compania va primi peste 8,9 milioane de actiuni nou emise, cu o valoare nominala de 25.000 de lei. Pentru pastrarea participatiei in cadrul Rafo, actionarilor minoritari li se va emite un numar suplimentar de titluri (9,3 milioane de actiuni cu o valoare nominala de 25.000 de lei). Titlurile ramase nesubscrise in urma exercitarii dreptului de preferinta vor fi anulate.
DATORIE. In urma unei hotarari a Tribunalului Bacau, la Rafo Onesti a fost demarata procedura de reorganizare judiciara pentru recuperarea unor datorii de 7.673 miliarde de lei (circa 204 milioane de euro) catre statul roman. Rafinaria a fost privatizata in 2001, cand 60% din pachetul de actiuni a fost cumparat de firma Imperial Oil, apartinand lui Corneliu Iacobov si Canyon Servicos din Portugalia. In luna octombrie a anului trecut, Balkan Petroleum Ltd din Marea Britanie a devenit actionar principal la Rafo, prin preluarea de la Canyon Servicos a unui pachet de 48,91% din actiunile rafinariei.
Citește pe Antena3.ro
ASTEPTARE
Hotararea de fuziune Rafo-Carom este la limita legii. Tinand cont ca statul roman este la randul lui creditor - prin datoriile uriase ale companiei catre bugetul de stat - este nevoie ca si Ministerul de Finante, in speta Agentia Nationala de Administrare Fiscala, sa-si dea acordul pentru aceasta fuziune. In acest moment urmeaza sa se definitiveze tabloul creditorilor, statul roman sa fie reprezentat de catre Ministerul de Finante, dupa care va urma aprobarea planului de reorganizare judiciara, propus de firma Sierra Quadrant.