x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Rafo, la vânzare pentru 59 milioane dolari

Rafo, la vânzare pentru 59 milioane dolari

de Adrian Stoica    |    07 Mar 2018   •   14:38
Rafo, la vânzare pentru 59 milioane dolari
Sursa foto: SEBASTIAN SASCAU/ROMPRES/FOTO

Aflată în insolvenţă şi cu activitatea oprită de mai mulţi ani, rafinăria Rafo Oneşti poate fi scoasă la vânzare, începând de astăzi, de către administratorul judiciar. Preţul de pornire al licitaţiei va fi de 59,5 milioane de dolari, fără TVA, potrivit planului de reorganizare a societăţii, aprobat recent de către Tribunalul Bacău, dar nu va putea coborî sub suma de 29,75 milioane de dolari, fără TVA.

Circa 97% din acţiunile societăţii Rafo Oneşti sunt deţinute de către compania Petrochemical Holding, grup înregistrat în Austria şi controlat de omul de afaceri rus Iakov Goldovski, aceasta deţinând şi 92,5% din creanţele rafinăriei. De asemenea, ANAF s-a înscris la masa credală cu o sumă de patru milioane de lei, Fiscul punând gaj şi pe unele active ale rafinăriei în baza sentinţelor penale dictate împotriva lui Ovidiu Tender (12 ani şi 7 luni de închisoare) şi Marian Iancu (14 ani de închisoare). Ei au fost acuzaţi de comiterea infracţiunilor de înşelăciune şi spălare de bani, iar cei doi, alături de ceilalţi inculpaţi în dosar, au fost obligaţi să achite un prejudiciu de aproape 44 de milioane de euro, produs la începutul anilor 2000 companiei RAFO-CAROM, potrivit deciziei judecătorilor.

300 de milioane de lei sunt datoriile Rafo.

În prezent, rafinăria se află în conservare, având autorizaţia de mediu valabilă la zi, iar pentru repornirea ei ar fi nevoie de o investiţie de aproximativ 120 de milioane de euro.

Rafinăria a fost vizitată anul trecut de mai mulţi oameni de afaceri din Iran, Irak, Italia, Georgia, SUA, ca să dau doar câteva exemple, toţi exprimându-şi intenţia să participe la licitaţia care se va organiza pentru vânzarea ei. Ion Marin, reprezentantul salariaţilor

Rafinăria are o capacitate de rafinare de 3,5 milioane tone de ţiţei anual.

×
Subiecte în articol: rafo vânzare 59 mil. dolari