x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Rafo Onesti - Sindicatul ameninta cu proteste

Rafo Onesti - Sindicatul ameninta cu proteste

de Adrian N. Ionescu    |    06 Iun 2006   •   00:00

Sindicatul "Rafinorul" al Rafinariei Rafo Onesti ameninta cu miscari de protest Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), potrivit unei scrisori adresate presedintelui acesteia, Razvan Orasanu.

Rafinorii ii cer acordarea unei audiente pana maine, altfel vor trece "la actiuni de stada si la pichetarea AVAS cu un grup de 80 de salariati incepand din 8 iunie pana la clarificarea pozitiei" institutiei. Sindicalistii il acuza pe Orasanu ca nu ar dori sa semneze decat "un singur document pentru Rafo, respectiv falimentul, fara a accepta o analiza (…) raportata la posibilitatile tehnice si financiare dovedite in ultimele 30 de luni".

Demersul sindical vine dupa ce reprezentantii Calder-A International, virtualul nou patron al rafinariei, au adus aceeasi acuzatie autoritatilor romane. Calder-A are nevoie de acordul AVAS pentru a-i fi recunoscut contractul de cumparare al Rafo de la Balkan Petroleum. Razvan Orasanu s-a declarat insa impotriva preluarii rafinariei.

DATORIILE. Rafo are de platit statului circa 9.000 de miliarde de lei vechi, din care nu recunoaste decat 6.400 de miliarde de lei vechi. "Statul pretinde ilegal majorari si penalitati de intarziere la plata datoriei din octombrie 2003, pentru ca este in vigoare sentinta care a blocat datoria la 6.400 de miliarde", a declarat recent Marin Anton, presedintele V&V Trading, care administreaza rafinaria. Calder-A a propus sa plateasca in rate suma recunoscuta. Anton pune pe seama penalitatilor pierderea neta de circa 1.537 miliarde lei vechi, inregistrata anul trecut, cand profitul operational a echivalat cu peste 6,3 milioane de dolari.

×
Subiecte în articol: economic