x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ratele creditelor la băncile din România se vor modifica de la 1 ianuarie 2023

Ratele creditelor la băncile din România se vor modifica de la 1 ianuarie 2023

29 Dec 2022   •   12:45
Ratele creditelor la băncile din România se vor modifica de la 1 ianuarie 2023
Sursa foto: Hepta

Anul 2023 va aduce o surpriză neplăcută pentru românii care folosesc credite auxiliare, deoarece cei care folosesc credite cu rată variabilă vor trebui să plătească o rată mai mare.

Potrivit ofițerilor de credite, noua rată a dobânzii va fi de aproximativ 6%. Rata actuală a dobânzii este de 4,06%, iar creșterea viitoare a indicelui IRCC va avea un impact major asupra pieței creditelor cu rată variabilă. Acest lucru lasă toți clienții băncii care au decis să treacă de la ROBOR la IRCC în aceeași poziție ca în urmă cu șase luni. Întrucât IRCC este recalculat trimestrial, ținând cont de creșterea viitoare, rata efectivă a dobânzii la creditele ipotecare ar putea fi de până la 9%. În mod remarcabil, începând cu 1 ianuarie 2021, indicele IRCC era de doar 1,08%.

Indicele ROBOR revine

Situat la polul opus de IRCC, indicele ROBOR pare să fi început să scadă după câteva maxime record. Deoarece băncile au încetat să mai împrumute folosind indicele ROBOR, revenirea la acesta nu mai este posibilă. Experții estimează că indicele IRCC va crește la aproximativ 6% până în vara anului 2023. Aceasta înseamnă că românii care iau împrumuturi bancare nu ar trebui să se aștepte ca acest indice să scadă anul viitor. Conform opiniei brokerului de credit, cei care folosesc produse bancare cu rate ale dobânzii variabile are sens să refinanțeze cu împrumuturi cu rate fixe (dacă o astfel de posibilitate este permisă de bancă). În general, următoarele cerințe sunt impuse clienților:

·  Respectarea gradului de îndatorare stabilit de lege.

·  Disponibilitatea unei surse stabile de venit lunar suficient pentru efectuarea plăților în timp util pentru împrumutul refinanțat.

·  Un istoric de credit bun.

Potrivit ofițerului de credit, împrumuturile ipotecare au o rată fixă a dobânzii pentru o anumită perioadă de timp, cum ar fi 3 sau 5 ani. La sfârșitul acestei perioade, rata dobânzii devine variabilă și este suma marjei fixe a instituției financiare plus IRCC înainte de a fi plătită. Acesta este un aranjament optim, deoarece veți plăti o rată fixă, indiferent de modul în care piața de credit se schimbă în timp. Potrivit expertului de credit, cel mai bine este să utilizați o opțiune de refinanțare ipotecară de 3-5 ani, deoarece în acest caz vi se va oferi cea mai favorabilă rată de creditare. De asemenea, în acest timp, o mulțime de lucruri pozitive se pot întâmpla în viața dvs.: de la obținerea unui loc de muncă bine plătit până la câștigarea de bani buni la păcănele online la un cazinou românesc licențiat.

Piața creditelor în 2023

Întrebarea cheie este: împrumuturile vor fi solicitate în 2023? Și majoritatea experților în împrumuturi sunt de acord că cererea de împrumuturi va fi mare, anul 2020 arătând, de asemenea, că românii sunt pregătiți să împrumute în timpul turbulențelor economice, în ciuda pandemiei COVID-19. În plus, deoarece chiriile și ratele ipotecare sunt aproape comparabile, mulți români încă mai iau credite ipotecare pentru a-și obține propria locuință. După ce au creat noi familii, oamenii au nevoie de spațiul lor separat și nu vor să continue să locuiască în casa părinților lor. Realizând că locuințele închiriate nu sunt ca și ale lor, românii preferă să scape de eventualele griji și preferă un împrumut ipotecar.

Mai mult, în timp ce unele instituții financiare cresc semnificativ ratele dobânzilor, altele le reduc, oferind astfel un echilibru pieței creditelor. În zilele noastre este posibil să găsiți bănci care stabilesc rate ale dobânzii de 10%, precum și cele care percep jumătate din sumă, ceea ce este normal. Tot mai mulți români apelează la brokerii de credit. Pentru o taxă relativ mică, un broker de împrumut poate găsi cea mai bună opțiune de împrumut, ajutând astfel clientul să economisească sume substanțiale de bani. 

Piața creditelor de consum și ROBOR / IRCC

Potrivit datelor publicate de Banca Națională, indicele ROBOR la trei luni utilizat pentru calcularea creditelor de consum a scăzut (deși marginal). La începutul anului 2022, acest indice se ridica la puțin peste 3%. În timp ce ROBOR la 12 luni a rămas neschimbat (8,12% față de anul precedent), ROBOR la 6 luni a crescut cu 0,01%. Calculat ca medie aritmetică a ratelor dobânzilor interbancare zilnice, indicele de referință al creditului de consum era de 4,06% la momentul redactării. Reamintim că OUG 19/2019 a intrat în vigoare în 2019, modificând modul în care creditele cu rată variabilă sunt calculate în LEI.

×
Subiecte în articol: credite bănci 2023 rate crestere