x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ratele bancare scad cu până la 10%

Ratele bancare scad cu până la 10%

de Valentin Gros    |    10 Mai 2019   •   08:50
Ratele bancare scad cu până la 10%
Sursa foto: Levente_Naghi/Getty Images/iStockphoto

Noul indice de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC) care înlocuieşte ROBOR la determinarea costurilor împrumuturilor cu dobândă variabilă în lei va aduce avantaje evidente clienţilor pe termen scurt, anticipează specialiştii.

„În baza calculelor pentru trimestrul 4 din 2018, indicele IRCC este 2,36%, perioadă în care ROBOR la trei luni era 3,2%, ceea ce înseamnă că pentru trimestrul 2 din acest an, dar aprilie s-a dus deja, deci doar pentru lunile mai şi iunie, ratele românilor vor scădea cu 5-10%”, a declarat pentru Agerpres preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR), Iancu Guda.

El consideră că scăderea depinde de momentul când a fost contractat creditul. Astfel, dacă împrumutul este luat recent şi în rata lunară clientul „plăteşte mai mult componenta de dobândă”, atunci diminuarea va fi de „până la 10%”, iar în caz contrar, „se va duce către 5%”, spune Guda.

Începând cu iulie, august, septembrie, indicele IRCC pentru trimestrul 1 este de 2,63%, deci ratele vor coborî cu 2-3%, estimează analistul.

Acesta crede însă că „pe un orizont de 1- 2 ani, pe medie, IRCC va fi comparabil cu ROBOR-ul”, aşadar pe termen lung, practic, ratele vor reveni la nivelul iniţial.

„Cea mai importantă îngrijorare cu privire la noul indice este creşterea foarte accelerată în perioada de recesiune, pentru că atunci când economia este lovită de recesiune, lichiditatea disponibilă din piaţă scade masiv, investitorii internaţionali, multinaţionalele, băncile îşi retrag capitalul din ţările emergente, cum este şi România, iar statul are nevoie de bani pentru a-şi finanţa deficitul fiscal în creştere” Iancu Guda, preşedinte AAFBR

 

×
Subiecte în articol: rate bancare