x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie RECESIUNE / Băncile centrale reduc dobânzile

RECESIUNE / Băncile centrale reduc dobânzile

de Daniela Ivan    |    05 Dec 2008   •   00:00

Banca Angliei, Banca Centrală Europeană (BCE) şi Banca Centrală a Suediei, Riksbank, au decis ieri reducerea dobânzii de politică monetară pentru a lăsa mai mulţi bani în economia reală.



Banca Angliei a redus dobânda de politică monetară cu un punct procentual, de la 3% la 2%, măsură care va determina scăderea costurilor creditelor la cel mai redus nivel din 1939 până în prezent, în contextul iminenţei unei recesiuni severe. În prima parte a zilei de joi, şi Riksbank a redus dobânda de politică monetară cu 1,75 puncte procentuale, de la 3,75% la 2%. Banca centrală a Suediei a anunţat că a avut loc “o deteriorare neaşteptat de rapidă, a activităţii economice din octombrie până în prezent”. Chiar şi Banca Centrală Europeană a redus ieri dobânda de politică monetară cu 0,75 puncte procentuale, de la 3,25% la 2,5%, cea mai puternică modificare a ratei de referinţă din istoria instituţiei financiare, în contextul intrării zonei euro în recesiune. Astfel, dobânda de politică monetară în zona euro atinge minimul ultimilor doi ani şi jumătate, după a treia reducere semnificativă a ratei din ultimele trei luni.

E OFICIAL: A ÎNCEPUT RECESIUNEA
Datele statistice prezentate tot ieri de Eurostat au indicat prima recesiune economică oficială a zonei euro de la introducerea monedei unice, după o scădere de 0,2% a Produsului Intern Brut (PIB) în trimestrul al treilea, precedată de un declin în acelaşi ritm în perioada aprilie-iunie. Economia UE, formată din cele 15 ţări din zona euro şi 12 state care nu au adoptat moneda unică, s-a contractat cu 0,2% în perioada iulie-septembrie, după ce a stagnat în trimestrul al doilea. Intrarea oficială în recesiune a grupului de 15 state a fost cauzată, în principal, de un declin de 0,6% al investiţiilor, în timp ce cheltuielile de consum au stagnat.

×
Subiecte în articol: economic