x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Reciclăm şi compostăm doar 16% din ce aruncăm

Reciclăm şi compostăm doar 16% din ce aruncăm

de Adrian Stoica    |    09 Feb 2017   •   19:20
Reciclăm şi compostăm doar 16% din ce aruncăm
Sursa foto: moodboard/Getty Images/moodboard RF

Eficienţa resurselor din România este scăzută, economia circulară subdezvoltată, în timp ce nivelurile de reciclare şi compostare se află mult sub media europeană, se arată într-un raport al Comisiei Europene de evaluare a punerii în aplicare a politicilor Uniunii Europene de mediu în statele membre.

Potrivit raportului, România are niveluri de reciclare şi compostare foarte scăzute, respectiv 16%, faţă de media europeană de 44%, precum şi rate ridicate de depozitare a deşeurilor. România are o problemă foarte gravă în domeniul deşeurilor, mai având de închis 20 de depozite în condiţiile în care termenele au fost depăşite.

Pentru această întârziere, Comisia Europeană ne-ar putea aduce în faţa Curţii Europene de Justiţie în februarie-martie. La capitolul “Calitatea aerului”, raportul menţionează că, în România, “emisiile de poluanţi atmosferici au scăzut semnificativ” şi “se încadrează în plafoanele naţionale de emisie aplicabile în prezent”. 

România ocupă prima poziție în clasamentul celor mai puține deșeuri municipale generate per persoană, arată ultimele date Eurostat. În schimb, imensa parte a deșeurilor nu este reciclată, ci doar depozitată în gropi de gunoi.

×