x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Creștere explozivă a vânzărilor de arme americane

Creștere explozivă a vânzărilor de arme americane

de Adrian Stoica    |    27 Ian 2023   •   07:00
Creștere explozivă a vânzărilor de arme americane

Vânzările de arme ale Guvernului Statelor Unite către alte guverne s-au ridicat la aproape 51,9 miliarde de dolari în anul fiscal 2022, suma reprezentând o creștere cu 49% comparativ cu cea din 2021 (34,8 miliarde de dolari), potrivit noilor date ale Departamentului de Stat.

De asemenea, vânzările de arme ale companiilor americane către alte guverne au crescut și ele, ajungând la 153,7 miliarde de dolari, în creștere față de 103,4 miliarde de dolari în anul precedent. Creșterea a venit în special pe fondul dorinței aliaților SUA din Europa care se grăbesc să se înarmeze în urma invaziei rusești în Ucraina, scrie publicația electronică defensenews.com. Pe de altă parte, și aliații SUA din Pacific au căutat să se înarmeze pentru a descuraja China.

Una dintre cele mai mari comenzi din 2022 a fost plasată de Indonezia, țară despre care analiștii spun că vrea să-și construiască o armată care să împiedice o agresiune a Chinei. SUA au aprobat acestui stat cumpărarea 30 de avioane F-15ID, fabricate de Boeing, și echipamentele aferente, într-o afacere în valoare de până la 13,9 miliarde de dolari. De asemenea, în septembrie, Departamentul de Stat a anunțat un pachet militar de 1,1 miliarde de dolari pentru Taiwan, care include 60 de rachete antinavă Harpoon și 100 de rachete aeriene tactice Sidewinder.

Germania și Polonia, în clasamentul achizițiilor

În Europa, cu câteva zile înainte de invazia Rusiei în Ucraina, Polonia a comandat 250 de tancuri M1 Abrams, produse de General Dynamics, într-o afacere în valoare de până la 6 miliarde de dolari. În iulie, Germania a comandat avioane F-35 fabricate de Lockheed Martin în valoare de 8,4 miliarde de dolari, muniție și echipamentele aferente, invocând „o nevoie de unitate în cadrul NATO și un factor de descurajare credibil” pentru Rusia.

Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, blocate

Unele dintre cele mai analizate comenzi ale anului au venit din Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, ele fiind blocate de administrația Biden, din cauza implicării celor două țări din Golf în războiul din Yemen. Departamentul de Stat a notificat Congresul în luna august a anului trecut despre un acord cu Arabia Saudită în vederea cumpărării a 300 de rachete MIM-104E Patriot fabricate de Raytheon Technologies pentru mai mult de 3 miliarde de dolari și un altul cu Emiratele Arabe Unite, pentru achiziționarea a 96 de rachete Terminal High fabricate de Lockheed Martin, comandă în valoare de 2,2 miliarde de dolari.

Oficialii administrației americane au declarat că industria de apărare a Rusiei, lovită de sancțiuni, creează o oportunitate pentru firmele de apărare din SUA și din vest pentru a lua o bucată din cota de piață a Moscovei. Potrivit Institutului Internațional de Cercetare pentru Pace din Stockholm, Rusia a fost, în 2021, al doilea exportator de arme după Statele Unite, iar clienții săi principali au fost India, China și Egipt.

 

„Prin tranziția țărilor de la echipamentele rusești avem o oportunitate o dată la o generație de a trasa cursul următoarelor câteva decenii. Acest lucru merge dincolo de arme – include întreținere, piese, antrenament, exerciții militare și multe altele”.

Jessica Lewis, secretarul de stat adjunct pentru afaceri politico-militare

 

 

×