x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Reforma - Statul a vandut aproape tot

Reforma - Statul a vandut aproape tot

04 Noi 2004   •   00:00

Procesul de privatizare in Romania a inceput efectiv in decembrie 1992. De atunci si pana acum au fost privatizate 10.760 de societati comerciale, cu un capital social vandut de aproape 60.000 miliarde de lei, aproximativ 4,5 miliarde de dolari, conform unui curs mediu de 13.300 de lei, comunicat de AVAS si calculat conform unui algoritm care ne scapa.

Click pentru a mari imaginea
Printre privatizarile considerate de succes se numara Sidex Galati, Banca Agricola, BancPost sau BCR.

IN 3 ANI CAT IN 12. Valoarea capitalului social vandut in ultimii trei ani si noua luni, adica circa 37.558 miliarde de lei, a reprezentat un procent de 63,7% din intreaga valoare a capitalului social vandut incepand din 1992. In perioada 2001-septembrie 2004 au fost incheiate 924 de contracte de vanzare-cumparare de actiuni, cu un capital social vandut de 37.500 miliarde de lei, din care capitalul social aferent societatilor considerate mari si foarte mari a fost de aproape 35.460 miliarde de lei.

APROAPE DE 100%. Faptul ca privatizarea se apropie de sfarsit o arata si procentul ridicat, exprimat ca pondere, al societatilor comerciale aflate in portofoliul AVAS, institutie actualmente condusa de Mircea Ursache (foto). Astfel, in industria de prelucrare a titeiului, cocsificarea carbunelui si tratarea combustibililor nucleari, a mijloacelor de transport rutier, a pielariei si incaltamintei, a editurilor, poligrafie si reproduceri inregistrate pe suporti, a productiei de mobilier si a altor activitati neclasificate, a celulozei, hartiei si cartonului privatizarea societatilor aflate in jurisdictia autoritatii a fost facuta in procent de 100%. In celelalte domenii, procentul se apropie de 100%, si anume in industria constructiilor metalice si a produselor metalice - 99,5% si respectiv 100%, in industria chimica si a fibrelor sintetice si artificiale - 98,6% si respectiv 98,8%, in industria confectiilor de imbracaminte - 98,0% si respectiv 98,1%, in industria de masini si aparate electrice - 97,7% si respectiv 87,2%, in industria de prelucrare a cauciucului si a maselor plastice - 94,6% si respectiv 98,2%. Procentele ramase de privatizat se regasesc in societati comerciale neprivatizabile, a caror privatizare se va face prin tranzactii speciale (institutele de cercetare-dezvoltare), sau a companiilor care urmeaza sa fie transferate altor institutii ale statului. (Catalin Budescu)

×
Subiecte în articol: economic