x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Reformele financiare au eşuat

Reformele financiare au eşuat

de Daniel Ionaşcu    |    03 Noi 2011   •   11:00
Reformele financiare au eşuat

Falimentul companiei de brokeraj MF Global si criza datoriilor au revelat ca reformele financiare incercate in ultimii trei ani, de la falimentul Lehman Brothers, au esuat in a face sistemul financiar mai sigur si mai protejat.

Bill Gross, managerul PIMCO – cel mai mare fond de investitii in obligatiuni din lume – spune ca nici bancile americane nu au facut indeajuns de multe pentru a se asigura ca sunt bine capitalizate iar trecerea inapoi la un sistem unde activitatea bancara si cea de investitii sunt separate va face domeniul atractiv si va readuce increderea.
“Avem azi un exemplu mai bun decat MF Global in termeni de amestecare a celor doua aspecte particulare de alocare a capitalului?', se intreaba Gross. “Cu cat ne apropiem mai mult de separarea celor doua, presupun ca vom sta mai bine din punctul de vedere al reformei', a completat managerul.

MF Global nu este o banca, ci o companie de brokeraj condusa de fostul director al Goldman Sachs, Jon Corzine. Firma a cerut falimentul luni, dupa ce o posibila vanzare a companiei a cazut.

FBI si procuratura federala investigheaza modul in care au disparut de la MF Global fonduri de 600 de milioane de dolari apartinand clientilor, chiar inainte de intrarea firmei de brokeraj in faliment, scrie CNN. Investigatia este desfasurata impreuna cu alte autoritati de reglementare, inclusiv Comisia pentru Valori Mobiliare din SUA si Comisia pentru Tranzactii Futures cu Materii Prime.

Prabusirea companiei este pusa, partial, in seama unor plasamente de 6,3 miliarde de dolari pe datoria unor state din Europa. Cu sediul in New York, MF Global a declarat active de 41 de miliarde de dolari si datorii de 39,7 miliarde de dolari. Spre comparatie, asta inseamna cam cat este tot bugetul Romaniei pe un an.

Problemele arata ca nu s-a schimbat nimic fata de abordarile anterioare crizei. Evaluatorii Lehman au descoperit ca firma scotea constant in afara balantei contabile active pentru ca finantele sale sa arate mai bine decat erau in realitate. Sectorul financiar lupta din rasputeri pentru a nu exista reglementari suplimentare, pentru ca asta s-ar traduce in scaderi de profit sI abordari conservatoare.

Gross considera ca cel mai bine pentru Grecia este sa iasa din zona euro si apoi sa revina. Si asta pentru ca nu se mai pune problema daca Grecia va intra in faliment, ci cand. El a indicat si un model pe care tara ar trebui sa-l urmeze: Islanda, care si-a restructurat finantele in modul potrivit.

×
Subiecte în articol: reforma faliment bill gross pimco mf global