x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie „Regii” secreţi ai energiei

„Regii” secreţi ai energiei

de Daniel Ionaşcu    |    06 Mar 2012   •   21:00
„Regii” secreţi ai energiei

'Baietii destepti' sunt perimati. Cresterile constante de pret operate anual de catre Hidroelectrica si se­ceta au schimbat topul furnizorilor privati de electricitate.
Desi de ani buni companiile care cumpara energie ieftina de la Hidroelectrica au fost in centrul atentiei publicului din cauza scandalurilor continue, o alta categorie de traderi incepe sa prinda aripi: cei care cum­pa­ra activ de pe bursa si speculeaza diferenta de pret. Afacerile acestora au crescut ca Fat-Frumos din poveste in ultimii ani, urcand exponential.

Tinmar Ind este noul 'rege' al furnizorilor privati de energie, dupa ce a ajuns in 2010 la o cifra de afa­ceri de 733,3 milioane de lei si un profit net de 22 de milioane de lei. Compania si-a dublat practic afacerile fata de 2009, cand avea vanzari de 403 mi­lioane de lei si un profit net de 11,5 milioane de lei. Compania este controlata de omul de afaceri Constantin Oancea, cu 65% din actiuni, si a intrecut in 2010 mult mai titrata Energy Holding, ceea ce nimeni nu-si imagina in urma cu ceva vreme.
In ciuda faptului ca aceasta din urma are un contract de 2,6 TWh de energie hidro, Energy Holding a raportat pe 2010 un profit net de 15,2 milioane de lei la o cifra de afaceri de 648 milioane de lei.

Tinmar a inceput sa furnizeze electricitate in 2007 si doar trei ani a ajuns lider de piata. Compania este foarte activa pe OPCOM si are intre clienti sai santierul naval STX Braila, o serie de mari companii din industria grea, precum Faur Bucuresti si UPET Targoviste sau combinatul de ingrasaminte Donau Chem, detinut de miliardarul Ioan Niculae, potri­vit documentelor Transelectrica.

'Bunicuta-killowatt'
Transenergo Com este un alt 'zmeu' al energiei. Controlata de catre Rada Coman (51%), Ileana Olah (41%) si Nelu Coman (8%) compania a trecut de la afaceri de 225 de milioane de lei in 2009 la 346,2 milioane de lei in 2010. Si pro­fitul a crescut frumusel, de la 3,2 mi­lioane de lei la 4,5 milioane. Firma vinde energie catre santierul naval Damen Galati, producatorul de plasa si sarma zincata Trefo SA, Amonil, producatorul de piese auto ELJ Automotive, producatorul de hartie Petrocart Neamt, sau Romlux Targoviste, care are ca obiect de activitate rea­li­zarea de surse de iluminat. Anterior, presa a scris ca societatea are sediul intr-un apartament din Hotelul Marriott din Bucuresti, iar Ileana Olah este o batranica de 76 de ani care locuieste in Simleul Silvaniei si habar n-avea ca face afaceri de zeci de mi­li­oane cu energie. In trecut, compania a castigat mai multe licitatii de livrare a energiei catre RATB, regia de transport in comun a Capitalei, si Admi­nistratia Nationala a Penitenciarelor.

Toate drumurile duc in Elvetia
Repower Furnizare este un alt copil-minune. Denumita anterior Elcomex, aceasta a fost detinuta pana in 2010 de omul de afaceri Ion Grecu, cand compania elvetiana Repower a achizitionat 80% din actiuni. In 2011, aceasta isi schimba numele in Repower Furnizare. Firma a crescut de la afaceri de 296,5 milioane de lei in 2009 la 345,5 milioane in 2010, in vreme ce profitul s-a dublat de la 1,9 milioane de lei la 4,4 milioane. Potri­vit datelor Transelectrica, aceasta furnizeaza energie catre o pleiada de companii din domeniul industrial: Ford, Astra Arad, Caromet Ca­ran­se­bes, Romcarbon Buzau, Santierul naval Constanta, Dero Unilever Ploiesti, Lasselsberger, VALROM Industries sau Policolor.

La acestea se adauga retailerii OBI Romania, Real, Metro si Praktiker. Repower este listata la bursa in Elvetia, iar actionarii importanti sunt cantonul Grigioni (46%), Alpiq Holding AG (24,6%) si EGL AG (21,4%). Alpiq detine in Romania doua societati, Alpiq Romenergie si Alpiq Industries, care beneficiaza de energie ieftina de la Hidroelectrica, cu 1,8 TWh, respectiv 1,57 TWh. Acestia sunt cei mai profitabili furnizori, adunand 75,5 milioane de lei, respectiv 65,2 milioane de lei pe 2010. EGL AG este si ea prezenta in Romania, fiind furnizor de energie si gaze si dezvoltator de proiecte eoliene.

×
Subiecte în articol: bursa firme energie profit economia