x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Reguli la daunele pentru victimele străzii

Reguli la daunele pentru victimele străzii

de Cristian Anton    |    20 Dec 2016   •   19:40
Reguli la daunele pentru victimele străzii
Sursa foto: Victor Stroe

Patrimoniul Fondului pentru Protecția Victimelor Străzii (FPVS) va fi preluat de Biroul Asigurătorilor Auto din România (BAAR) de la 1 ianuarie 2017, dacă ASF aprobă acest proiect, iar termenele judecătorești nu se prelungesc nejustificat. Până pe 19 martie 2017, Biroul va prelua și data de baze CEDAM.

BAAR își va păstra independenţa juridică ca şi până acum, pentru a nu încălca legislația europeană, dar va prelua mult mai multe atribuții și va intra sub jurisdicția ASF, explică surse din cadrul autorităţii. Iar AGA din trimestrul I al 2017 va decide şi noile contribuții ale asigurătorilor la viitorul BAAR. Deocamdată, modificarea statutului BAAR pentru a se permite preluarea patrimoniului FPVS așteaptă încă aprobarea din partea ASF. După avizarea și înregistrarea modificărilor statului în instanță, BAAR va putea prelua patrimoniul FPVS de la 1 ianuarie, urmând ca până pe data de 19 martie 2017, termen stabilit prin ordonanţă de urgenţă, să fie finalizată fuziunilor celor trei entități și constituirea BAAR la nivel global, aflat în subordinea ASF. După fuziune, BAAR va plăti și daunele pentru accidentele provocate de neasigurați pe teritoriul României, dar și pe cele realizate de autovehiculele asigurate în România care fac accidente pe teritoriul UE. În prezent, În România există o contribuție de 2,5% din totalul primelor brute subscrise ca și contribuție plătită de asigurători către BAAR și 2% din totalul primelor brute încasate către FPVS.

Deocamdată, nu se știe care va fi cuantumul contribuțiilor, cu atât mai mult cu cât din 2017 va intra în jurisdicția BAAR și baza de date CEDAM care era cuprinsă până acum în comisioanele plătite de asigurători către ASF.

Noile contribuţii, stabilite în 2017

Cuantumul contribuțiilor ce vor merge la noua structură va fi stabilit în Adunarea Generală a Acţionarilor  din primul trimestru al anului 2017, procentul votat urmând a fi supus apoi aprobării ASF. Viitorul BAAR, care își va păstra forma juridică, dar va fi supus aprobării şi autorizării ASF, va fi împărțit în trei direcții: Carte Verde, Fondul de Protecție a Victimelor Străzii și Direcția Analize și Statistici.

 

×