x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Reguli pentru banii europeni - Subventii UE, numai pentru cei care respecta mediul

Reguli pentru banii europeni - Subventii UE, numai pentru cei care respecta mediul

de Florina Zainescu    |    09 Feb 2007   •   00:00
Reguli pentru banii europeni - Subventii UE, numai pentru cei care respecta mediul

Taranii care dau foc miristilor fara acordul autoritatilor, cultiva floarea-soarelui pe acelasi teren mai mult de doi ani consecutiv, taie arborii "rataciti" pe terenul lor arabil sau schimba destinatia pasunilor pot sa-si ia adio de la subventiile date de UE.

Pentru ca am devenit europeni, de anul acesta, taranul roman care are teren agricol - cel putin un hectar impartit in parcele de minimum 30 de ari - inscris in Registrul Fermelor si depune o cerere la birourile judetene ale Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) pana la data de 15 mai va beneficia de subventii de la UE - plati directe pe hectar. Este vorba de circa 50 de euro/ha in 2007, insa suma va creste treptat pana la 200 de euro/ha in 2013.

RIGORI. Pe langa aceste conditii "birocratice", pentru a primi plata directa pe hectar, agricultorii - proprietari sau arendasi - sunt obligati sa respecte cateva reguli de buna practica stipulate in Ordinul 791/2006 pentru definirea bunelor conditii agricole si de mediu in Romania, publicat la 29 decembrie si intrat in vigoare la 1 ianuarie 2007.

ARABIL. Regula numarul unu: pe timpul iernii, terenul arabil trebuie sa fie acoperit cu culturi de toamna si/ sau sa ramana nelucrat dupa recoltare pe cel putin 20% din suprafata arabila totala a fermei. Regula numarul doi: trebuie mentinute terasele existente pe terenul agricol la data de 1 ianuarie 2007.

Regula numarul trei: lucrarile solului pe terenul arabil cu panta mai mare de 12%, cultivat cu plante prasitoare, se efectueaza de-a lungul curbelor de nivel. In plus, taranului ii este interzis sa dea foc la miristi si resturi vegetale pe camp daca nu are acordul autoritatilor competente pentru protectia mediului. Si nici nu are voie sa cultive floarea-soarelui pe aceeasi suprafata mai mult de doi ani consecutiv.

O alta regula de aur interzice taierea arborilor solitari si/sau a grupurilor de arbori de pe terenul arabil. De asemenea, fermierul este obligat sa previna "instalarea" vegetatiei nedorite pe terenurile arabile, in special pe cele care nu mai sunt exploatate pentru productie. La smuls matraguna, ciulini si alte buruieni, deci!

PASUNI. Cei care erau inregistrati ca proprietari de pajisti permanente la data de 1 ianuarie 2007 sunt obligati sa mentina aceasta destinatie a terenului. Si sa aiba grija cate animale pasc respectiva iarba, pentru ca pe pajistile permanente nu este permis suprapasunatul. Ca si in cazul miristilor, si arderea pajistilor permanente este permisa numai cu acordul autoritatii competente pentru protectia mediului.

OBLIGATORII
"Bunele conditii agricole si de mediu prevazute sunt obligatorii pentru toti utilizatorii de terenuri agricole care solicita sprijin in cadrul schemei unice de plata pe suprafata dupa data aderarii. Aceste conditii sunt obligatorii pentru toate parcelele agricole din cadrul exploatatiei, indiferent daca fermierul solicita sprijin pentru toate parcelele sau numai pentru o parte", se mentioneaza in Ordin. Fermierii vor fi controlati daca respecta bunele conditii agricole si de mediu prin Sistemul integrat de administrare si control gestionat de APIA. Iar cei care au calcat stramb vor ramane fara subventiile europene.

×
Subiecte în articol: economic