Patronii sunt nemultumiti ca proiectul Codului Fiscal va pleca de la Finante catre Guvern fara sa contina neimpozitarea profitului reinvestit. Ei cer primului-ministru sa iasa public si sa recunoasca fie ca a gresit atunci cand a promis aceasta facilitate, fie sa-si respecte promisiunea.
DANIELA IVAN
Sase organizatii patronale s-au intalnit ieri la sediul Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) pentru a-si manifesta dezacordul asupra noului Cod Fiscal care va guverna fiscalitatea si mersul afacerilor anul viitor. Au fost prezenti reprezentantii urmatoarelor patronate: CONPIROM, UGIR 1903, ARACO, PNR , CONPR si CNIPMMR.
NU EXISTA PROFIT FARA INVESTITII. Oamenii de afacerii acuza pe salariatii Ministerului de Finante, care-i pregatesc ministrului variantele de proiecte de lege, ca nu inteleg ce se intampla in economia reala. "Ar fi bine ca directorii din Finante sa fie detasati la patronate ca sa inteleaga fenomenele economice", a declarat Florin Costache, presedintele Patronatului National Roman. Aceeasi parere a fost sustinuta si de investitorii mici si mijlocii. "Finantele tot vorbesc despre scaderea impozitului pe profit, insa nu inteleg ca fara investitii nu se poate face profit", a spus Vasile Turcu, vicepresedinte al CNIPMMR.
O TARA FARA FIRME. Patronii sustin ca directorii de la Finante aduc mari prejudicii Romaniei. "In 10 ani ne vom trezi cu o societate goala, fara agenti economici, o societate de consum. Pana si investitorii straini vor pleca in tari unde mana de lucru va fi mai ieftina. Ce vom lasa in urma? Ne vom trezi intr-un crah financiar", spune Florea Parvu, vicepresedinte CNIPMMR. "Cand vom intra in UE, piata unica va muta frontierele dinte tari la poarta intreprinderilor", spune Lorant Kovacs, director la CONPIROM. El adauga ca atunci se vor pune lacatele pe mai mult de jumatate dintre firmele romanesti. Aceasta va fi nota de plata pe care o vom plati, daca acum renuntam la neimpozitarea profitului reinvestit.
AVANTAJE
Scutirea de impozit pe profitul reinvestit ar avea ca efecte cresterea veniturilor la buget, crearea de noi locuri de munca si capitalizarea firmelor, sustin oamenii de afaceri. "Am facut calcule, am demonstrat cu cifre de ce sustinem neimpozitarea profitului reinvestit. Aceasta masura are numai avantaje si nu intelegem de ce este respinsa de Finante. Probabil nu mai au chef sa refaca calculele pe buget", a opinat Ovidiu Nicolescu, presedintele CNIPMMR.
Citește pe Antena3.ro
PROBLEME
Abandonarea neimpozitarii profitului reinvestit nu este singura suparare a mediului de afaceri romanesc. "Nu ne foloseste cu nimic reducerea impozitului pe profit de la 25% la 19%, daca masura a fost dublata de cresterea impozitului pe dividende de la 5% la 10%", spun la unison investitorii mici si mijlocii. "Am facut calcule si cele doua masuri cumulate ne aduc un castig de 1,65%, deci este praf in ochi", a declarat Florea Parvu.