x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Remeş vrea TVA redusă la păine

Remeş vrea TVA redusă la păine

de Daniela Ivan    |    23 Iul 2007   •   00:00
Remeş vrea TVA redusă la păine
Sursa foto: Marin Raica/

Ministrul Agriculturii va propune Guvernului reducerea TVA la păine, pentru a stăpăni creşterea preţurilor. El a constatat că evaziunea fiscală din domeniu este foarte mare.


Ministrul Agriculturii, Decebal Traian Remeş, va propune Guvernului introducerea unei cote reduse de TVA pentru păine şi intensificarea măsurilor de combatere a evaziunii fiscale, a declarat ministrul aflat la Tărgul de Fete de pe Muntele Găina. Declaraţia sa este o replică la anunţul făcut de reprezentanţii firmelor de morărit şi panificaţie. Aceştia au spus vineri că recolta redusă de grău din acest an, reprezentănd circa jumătate faţă de anul trecut, va determina creşterea preţului păinii şi a produselor de panificaţie, treptat, cu 5%-6% pentru inceput şi, cumulate, 30-40% pănă la sfărşitul anului. Remeş consideră că nu există motive ca preţul păinii şi al produselor de panificaţie să fie majorat in perioada imediat următoare şi este hotărăt să ia toate măsurile pentru ca preţurile să rămănă neschimbate.


MĂSURI. Pe lăngă scăderea TVA, ministrul va mai propune şi combaterea evaziunii fiscale, care ajunge la trei sferturi din producţie, de la producţia de grău pănă la tejghea. Insă recunoaşte că rezultatul nu depinde numai de el. "Preţul păinii in Romănia este fixat din anul 2003 la 7,3 milioane lei pentru o tonă de grău. Nu-i voi lăsa să scumpească păinea, pentru că am acea referinţă. Nu-i voi lăsa să vină şi să pretindă că au argumente pentru creşterea preţului la păine. Nu depinde numai de mine, depinde şi de alţi colegi din Guvern, şi depinde şi de opinia publică", a declarat Decebal Traian Remeş. Nu a dat insă alte amănunte cu privire la modul in care se găndeşte să-şi convingă colegii din Guvern cu privire la reducerea TVA. In plus, Remeş consideră că evaziunea fiscală din acest domeniu este foarte mare. "Văzănd ce se intămplă pe piaţa grăului, că se cumpără in special grăul direct de lăngă combină, fără acte şi impărţind intre ei TVA, cumpărătorul şi vănzătorul, eu zic că putem miza pe o producţie bună in acest an, intre 3,6 milioane şi 4 milioane de tone. Nu putem aprecia cu exactitate căt de mare este totuşi evaziunea in acest domeniu", a mai declarat ministrul.


Propunere PC respinsă

Propunerea Partidului Conservator de reducere a TVA la alimentele de bază s-a izbit de lipsa de receptivitate a parlamentarilor liberali şi a celor din PD, care au respins această iniţiativă legislativă. Reprezentanţii PC au explicat in nenumărate rănduri că micşorarea cotei TVA la 9%-10% va duce la o scădere reală a preţurilor produselor alimentare cu 10%. Mai mult, au arătat că o astfel de măsură ar duce şi la scăderea evaziunii fiscale, intrarea in legalitate a firmelor care lucrează la negru şi, implicit, la creşterea incasărilor la bugetul de stat. Insă propunerea PC nu a fost acceptată pe motiv că impovărează bugetul de stat.

×
Subiecte în articol: economic