x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Restructurare - Benzinarii private sub sigla Petrom

Restructurare - Benzinarii private sub sigla Petrom

de Adrian N. Ionescu    |    07 Feb 2006   •   00:00
Restructurare - Benzinarii private sub sigla Petrom

Campania restructurarii benzinariilor Petrom dupa sistemul full agency este meticuloasa, relativ indelungata si isi prefigureaza victimele pe care orice modernizare le face de obicei. Primele statii care vor adopta sistemul sunt cele de tip Petrom V, care au deja restaurante, magazine si locuri de joaca pentru copii.

Pana in prezent, circa 70 dintre cele 537 de statii de distributie aflate sub marca Petrom sunt deja administrate in sistem "full agency" (FA). Nu intra in calcul statiile cumparate de Petrom de la patronul OMV, care pastreaza marca acestuia. Statiile full agency sunt raspandite in diferite judete: Cluj, Constanta, Prahova, Baia Mare, Vrancea si in Bucuresti.

Lucrurile au mers mai repede decat s-au asteptat oficialii, pana la sfarsitul anului trecut fiind incheiate 51 de contracte cu noii administratori, desi in plan erau cel mult 20. Ritmul peste asteptari este datorat concurentei dintre candidati, dintre care multi nu au locuri de munca alternative in cazul esecului.

EFICIENTA. Conceptul de Full Agency (FA) presupune desemnarea unui partener (persoana fizica sau juridica), care va gestiona statia pentru si in numele Petrom, va angaja personalul statiei si va urma cu strictete regulile Petrom, contra unui comision. Sistemul acesta nu este decat o alta forma de externalizare, din care Petrom nu are decat de castigat. Plaseaza costurile administrarii statiilor pe umerii partenerilor si incaseaza profiturile.

Desi oficialii Petrom spun ca angajatii actuali ai statiilor isi vor continua activitatea, de la o asemenea campanie de restructurare sunt asteptate cresteri de eficienta si pe seama reducerii de personal. De aceea si emotiile benzinariilor cu care soferii iau contact la fiecare alimentare. In prima faza, s-au inscris peste 2.500 de candidati, din care doar o treime sunt inca angajati ai Petrom. Compania nu spune cati angajati are acum in statii, estimarea minima fiind de 5.000 de persoane. Anul trecut urmau sa fie desfiintate 50 de statii neprofitabile.

Structura de personal este decisa in continuare de Petrom. Structura si numericul (potrivit unor surse sindicale), dar nu si salariile, aceasta fiind una dintre putinele parghii lasate la indemana administratorului pentru a-si dimensiona cheltuielile, respectiv performanta pentru care va primi comisionul.

METICULOZITATE. In distributie Petrom OMV are de investit jumatate de miliard de euro pana in 2010. Austriecii prefera "gherila" in loc de masuri radicale care sa afecteze relatiile cu sindicatele. Mecanismul de selectie si instruire a partenerilor incepe cu analiza CV-urilor candidatilor si continua cu "calificarea" la interviuri succesive, urmeaza evaluarile, apoi selectia candidatilor "pentru o anumita regiune" a tarii, precizeaza Petrom. Sunt selectati doi-trei candidati pentru o singura benzinarie? "Un numar de candidati pentru un anumit numar de statii de distributie", raspunde Petrom, lasand sa se inteleaga preferinta sa de a avea de a face cu cat mai putini parteneri regionali, eventual firme de management care sa administreze cat mai multe statii. Nu e de mirare ca inca se mai lucreaza la planificarea statiilor pentru intrarea in noul regim, care depinde si de evaluarea candidatilor.

DIFERENTE
Sistemul full agency este mai sever pentru partener decat cel al francizei, in care unele dintre statiile Petrom inca mai lucreaza. Vor mai lucra? La intrebarea "cate statii se vor vinde, cate vor fi in franciza si cate in sistem FA?", raspunsul Petrom a fost confuz: "Nu se intentioneaza vanzarea statiilor, deoarece nici o benzinarie nu va fi data in franciza". A se citi: toate statiile vor intra in sistem de full agency. In franciza nu este obligatoriu ca toti furnizorii de produse nepetroliere sa fie agreati de Petrom. In schimb, sistemul full agency nu mai lasa nici o portita.
SISTEMUL
Nu se negociaza nimic. Trebuie respectate standardele Petrom referitoare la relatiile cu clientii, magazinele, restaurantele si spalatoriile statiilor. Relatiile cu funizorii, logistica, controlul stocurilor, contabilitatea sunt tot atatea responsabilitati ale administratorului impuse in detaliu de Petrom. Avantaje in afara de comision? Posibilitatea de a lucra pentru Petrom. Partenerii trebuie sa depuna o garantie care variaza intre 15.000 si 30.000 de euro, cerinta care deja cerne candidatii, caci multi nu fac fata la acest punct al negocierii, chiar daca angajatii Petrom beneficiaza de o reducere de 50%.

×
Subiecte în articol: economic petrom staţii full agency