x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Retrospectiva - 2006, anul leului greu

Retrospectiva - 2006, anul leului greu

de Vali Blanaru    |    27 Dec 2006   •   00:00
Retrospectiva  -  2006, anul leului greu

Moneda nationala termina anul la cotatii care ii iau prin surprindere pana si pe cei mai optimisti analisti. Anul acesta leul a crescut cu 8,6% fata de euro si cu 21,7% fata de dolar.

Moneda nationala a castigat lupta cu euro si dolarul. Moneda nationala termina anul la cotatii care ii iau prin surprindere pana si pe cei mai optimisti analisti. Anul acesta leul a crescut cu 8,6% fata de euro si cu 21,7% fata de dolar.

De Craciun, romanii au primit cadou un leu mai greu decat se asteptau. In ultima sedinta valutara, Banca Nationala a cotat moneda europeana la 3,3576 lei. Euro nu a mai fost la un nivel atat de scazut fata de leu din 3 decembrie 2002, cand cursul oficial era de 33.457 lei vechi (3,3457 lei noi)/euro. La inceputul anului, moneda nationala era cotata la 3,6765 lei/euro, ceea ce inseamna ca leul a crescut cu 8,6%.

Curs. Si fata de dolarul american leul a inregistrat cresteri. Vineri, cursul oficial a fost de 2,5413 lei/dolar. Moneda americana a mai atins un nivel similar la data de 5 decembrie 2000, cand era cotat la 25.404 lei vechi, conform datelor BNR. La inceputul anului, moneda europeana era cotata cu 3,0930 lei, leul crescand cu 21,7% in fata monedei americane.

"Pentru ultima saptamana a anului ne asteptam ca intervalul de tranzactionare sa fie de 3,3300-3,3500 lei/euro, in conditiile in care investitorii vor astepta sa vada ce decizii de politica monetara va lua banca centrala", estimeaza economistul-sef al ING Bank Romania, Florin Citu.

Cresterea leului ar putea fi oprita printr-o interventie a BNR. "Aprecierea rapida a leului fata de valutele forte a luat prin surprindere investitorii din piata in ultima vreme, desi piata se astepta initial la o corectie in sus a cursului la finele anului. Se pare ca dobanzile mici din ultima vreme de pe piata interbancara la depozitele pe termen scurt n-au avut nici un impact asupra pietei valutare romanesti, pentru ca investitorii au considerat ca masurile luate de banca centrala la ultimele licitatii sunt temporare", considera analistul Finansbank, Melania Hancila.

MASURI. BNR va majora dobanda de politica monetara, cu 0,25 puncte procentuale la 9%, in sedinta Consiliului de Administratie din 28 decembrie, prognozeaza analistii Bank Austria Creditanstalt (BA-CA). Banca centrala va pastra dobanda de 9% pana in 2008, cand o va reduce la 8,5%, potrivit BA-CA.

Estimari. Pentru urmatorii doi ani, BA-CA anticipeaza un curs de 3,42 lei/euro. "Ne asteptam ca anul viitor sa existe presiuni care sa determine aprecierea leului, ca urmare a intrarii masive de investitii straine directe si a atractivitatii pietei romanesti, dupa aderarea la UE", se spune in raport. Economistii atrag insa atentia ca Romania s-ar putea confrunta cu o volatilitate in crestere in urmatoarea perioada, avand in vedere anumite schimbari in increderea investitorilor in regiune si de temeri legate de "un anumit grad de instabilitate politica". "In 2008, avand in vedere perspectivele pentru adoptarea euro (obiectiv stabilit pentru 2012-2014), am putea asista la stabilizarea cursului de schimb, care se va plasa la 3,42 lei/euro", se mai arata in raport.
Ai ce citi maine !
Regula de aranjare a paharelor spune ca se pleaca de la paharul de sampanie (cel mai inalt), pozitionat in fata farfuriei, in partea centrala, apoi se aseaza descrescator paharul de apa, de vin rosu, de vin alb. Mai mult despre cum sa aranjezi masa de Anul Nou in Jurnalul casei mele.

×
Subiecte în articol: economic