x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Revin gazele pe abonament

Revin gazele pe abonament

de Adrian N. Ionescu    |    19 Noi 2005   •   00:00
Revin gazele pe abonament

Distribuitorii de gaze naturale reiau demersurile pentru introducerea abonamentelor la gaze naturale, dar Autoritatea din domeniu pune conditia consultarii cu "societatea civila".

Reprezentantii patronilor societatilor de distributie a gazelor naturale doresc redeschiderea subiectului tarifului binominal (abonament plus consum). Recent, la Paris, Pierre Clavel, vicepresedintele Gaz de France (GDF), a confirmat dezamagirea grupului francez privind intarzierea neaplicarii sistemului. GDF este actionarul majoritar al Distrigaz Sud.

DISPUTA. "Reglementarile trebuie stabilizate", a declarat Clavel, referindu-se la faptul ca dupa o scurta perioada de aplicare a sistemului, Autoritatea din domeniul Gazelor (ANRGN) a renuntat la abonament. La Bucuresti, presedintele ANRGN, Stefan Cosmeanu, a replicat spunand ca nu se vor relua discutiile pe aceasta tema pana cand distribuitorii nu vor indeplini conditiile cerute, printre care si aceea de a organiza consultari cu societatea civila si cu reprezentantii intereselor diferitilor consumatori. "Doar in momentul in care vor avea concluziile acestor consultari privind oportunitatea sistemului binominal vom relua discutiile cu distribuitorii. Sunt de discutat diferite variante de sistem binominal, inclusiv cea a variantei alternative, in care consumatorul poate opta sau nu pentru abonament", a precizat Cosmeanu.

MIZA. O alta conditie pusa distribuitorilor este de a furniza ANRGN statistici detaliate pe transe mai inguste de consum, astfel incat sa nu se repete greseala din primavara, cand micii consumatori plateau abonamente la fel de mari ca si cei cu un consum triplu.

Oficialii francezi recunosc ca in primavara introducerea abonamentului nu a fost bine pregatita si nici corect dimensionata, dar invoca faptul ca pe sistemul de tarifare binominal si-au fundamentat oferta de preluare a Distrigaz Sud.

Atat autoritatile, cat si investitorii explica faptul ca abonamentul nu inseamna o scumpire a gazelor, ci doar desfasurarea pe tot parcursul anului a costurilor fixe de intretinere a retelei. Consumatorii ar plati mai putin iarna si ceva mai mult vara, iar distribuitorii si-ar administra mai bine trezoreriile.
×
Subiecte în articol: economic