x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Rezerva BNR s-a umflat din împrumuturi

Rezerva BNR s-a umflat din împrumuturi

de Daniela Ivan    |    04 Apr 2017   •   21:10
Rezerva BNR s-a umflat din împrumuturi
Sursa foto: Marin Raica/Intact Images

Rezervele valutare ale Băncii Naţionale au crescut în martie cu 200 milioane euro în urma emisiunii de eurobonduri a Ministerului Finanţelor, arată datele BNR. Suma este suficientă ca să asigure plăţile scadente din aprilie de 198 milioane euro pe care Finanţele le au de făcut în contul datoriei publice în valută.

Valuta din conturile BNR a ajuns la 34,695 miliarde de euro după ce a crescut cu 0,57% în luna martie comparativ cu februarie. ”În cursul lunii martie au avut loc intrări de 853 milioane euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice, inclusiv suma rezultată din emisiunea de obligaţiuni pe piaţa internă în valoare nominală de 240 milioane euro”, se arată în comunicatul Băncii Centrale.

Pe de altă parte, datele BNR mai arată că au avut loc şi ieşiri de valută în valoare de 653 milioane euro, reprezentând plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută, dar şi modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit.

Dacă tragem linie şi adunăm, vedem că surplusul de rezervă valutară care s-a adunat la BNR vine exclusiv din împrumutul de 240 milioane de euro făcut de Ministerul de Finanţe. Fără acesta în martie s-ar fi înregistrat un gol de 40 milioane de euro. Vestea bună este că surplusul de 200 de milioane de euro care a mai rămas din împrumut va ajunge în totalitate pentru plăţile pe care Finanţele le au de achitat în luna aprilie în contul datoriei denominate în euro.

Ministrul de Finanţe, Viorel Ştefan, şi-a asigurat liniştea financiară până-n luna mai

×