x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Rezervă-record la BNR

Rezervă-record la BNR

de Daniela Ivan    |    02 Oct 2009   •   00:00
Rezervă-record la BNR

Rezervele valutare ale BNR au ajuns la 28,339 miliarde de euro, nivel-record, înregistrat după primirea tranşei a doua de la FMI. Dacă adunăm şi rezerva de aur, în valoare de 2,27 miliarde de euro, rezerva internaţională a ţării se ridică la 30,6 miliarde de euro.



În puşculiţa de la banca centrală au intrat în cursul lunii septembrie 2,577 miliarde de euro, ceea ce a ridicat nivelul total al rezervei valutare la un nou maxim, de 28,339 miliarde de euro. Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone, iar în condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale valoarea acesteia s-a situat la 2,27 miliarde de euro. Astfel, rezervele internaţionale ale României, respectiv valute plus aur, se situau la 31 septembrie la un nou maxim istoric, de 30,6 miliarde de euro, în creştere cu 665 milioane de euro faţă de recordul atins la finele lunii august, de 29,95 miliarde de euro.

Banii provin din tranşa a doua aferentă acordului stand-by cu FMI, din modificarea rezervelor minime în valută constituite de bănci, din creşterea cotei aferente României prin alocarea de DST (drepturi speciale de tragere) efectuată de FMI, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice, venituri din administrarea rezervelor internaţionale, se arată într-un comunicat al Băncii Naţionale a României (BNR).

Miercuri, 9 septmbrie, FMI a alocat României Drepturi Speciale de Tragere (DST) în valoare de 227 milioane de dolari, prin a doua alocare specială, în cadrul unui program care vizează toate statele membre, menit să furnizeze lichiditate pentru rezervele valutare. FMI a anunţat la 22 septembrie că boardul executiv al Fondului a finalizat prima evaluare a României în cadrul acordului de finanţare externă, în urma căreia instituţia a pus la dispoziţie a doua tranşă din împrumut, în valoare de 1,854 miliarde de euro.

Totodată, FMI a acceptat solicitarea părţii române ca jumătate din sumele aferente celei de-a doua tranşe de împrumut să meargă direct la bugetul de stat, aşa cum şi-a dorit Ministerul de Finanţe, ceea ce înseamnă că pentru finanţarea directă a deficitului bugetar vor fi disponibile, din tranşa de la Fond, aproximativ 925 de milioane de euro. Tot atâţia bani au ajuns şi la BNR pentru rezervă.

Pe de altă parte, plăţile scadente în luna octombrie 2009 în contul datoriei publice externe, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor Publice, însumează 87 de milioane de euro, în scădere, de la 100 de milioane de euro în septembrie.

PLASĂ DE SIGURANŢĂ
Banii de la BNR nu pot fi folosiţi pentru plata salariilor şi pensiilor sau pentru orice altă finanţare a deficitului bugetar. Aceştia sunt o rezervă, o plasă de siguranţă pentru moneda naţională şi pentru credibilitatea ţării. Este motivul pentru care Ministerul de Finanţe se împrumută lună de lună de la bănci pentru plata salariilor, banii luaţi de la FMI, în valoare de 925 de milioane de euro, nu ajung decât pentru o lună de plată a salariilor bugetarilor şi pensiilor. De aceea se împrumută de la băncile comerciale, care la rândul lor iau bani de la BNR.

×
Subiecte în articol: economic rezerva record bnr