x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie România a coborât trei locuri în topul celor mai competitive ţări din lume

România a coborât trei locuri în topul celor mai competitive ţări din lume

09 Sep 2010   •   00:00

Forumul Economic Mondial (WEF) a prezentat joi Raportul Competitivităţii Globale 2020-2011, în ediţia din acest an România ocupând locul 67, în scădere cu trei locuri faţă de poziţia 64 ocupată anul trecut.



Scorul general obţinut de România este de 4,16 puncte, pe o scală de la unu la şapte. Înaintea României se află ţări precum Barbados (43), Muntenegru (49), Ungaria (52), Panama (53), Azerbaidjan (57), Slovacia (60), Sri Lanka (62) şi Rusia (63). România devansează însă Bulgaria (71) şi Ucraina (89).

În rândul celor 27 de state membre ale Uniunii Europene, România se plasează pe locul 24, un scor mai slab obţinând doar Letonia (locul 70), Bulgaria (71) şi Grecia (83).

În topul celor mai competitive state din lume, Elveţia şi-a păstrat poziţia de lider mondial (cu un scor de 5,63 de puncte), în timp ce SUA au căzut de pe locul doi pe locul patru, fiind devansată de Suedia (locul doi) şi Singapore (locul trei). Pe locurile următoare se situează Germania, Japonia, Finlanda, Olanda, Danemarca şi Canada.

Forumul Economic Mondial a fost creat în ianuarie 1971, când mai mulţi oameni de afaceri europeni s-au întâlnit pentru prima oară sub patronajul Comisiei Europene, notează Agerpres. Reuniunea, denumită Forumul pentru Managementul European, a avut loc la Davos (Elveţia) şi a fost prezidată de germanul Klaus Schwab, pe atunci profesor la Universitatea din Geneva.

Până în 1976, Forumul pentru Managementul European s-a bazat pe un sistem de parteneriat încheiat cu mai multe firme, aşa-numitele 1.000 de companii de prim rang din lume. În 1987, organizaţia nonguvernamentală şi-a schimbat numele în Forumul Economic Mondial.

×
Subiecte în articol: economic