x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie România are o rezervă de 3,2 miliarde de euro de la FMI

România are o rezervă de 3,2 miliarde de euro de la FMI

de Daniela Ivan    |    30 Sep 2012   •   15:54
România are o rezervă de 3,2 miliarde de euro de la FMI

Conducerea FMI a aprobat a sasea revizuire a acordului cu Romania, disponibilizand 513 milioane euro, dintr-un total de 3,5 miliarde de euro.

De la inceputul acestui acord cu FMI, suma pusa la dispozitia Romaniei se ridica la 3,2 miliarde de euro. Banii nu pot fi utilizati decat in cazuri extreme, cum ar fi o inrautatire a situatiei pe plan international, pentru ca acordul este de tip preventiv. 'Romania continua sa faca progrese bune in cadrul acordului preventiv. Toate criteriile de performanta si tintele indicative au fost atinse, cu exceptia arieratelor autoritatilor centrale si locale. Totusi, perspectivele economice raman dificile, din cauza situatiei externe si a celei interne, care au condus la presiuni pe cursul de schimb si au subminat increderea. Cresterea este asteptata sa incetineasca, in timp ce inflatia se apropie de limita superioara a intervalului tintit de Banca Nationala a Romaniei“, se arata intr-un comunicat transmis de institutia internationala.

Datoriile restante, eterna problema

Aprobarea celei de a sasea revizuire a acordului a fost strict conditionata de implementarea a patru masuri: majorarea pretului la gaze pentru populatie si companii de la mijlocul lunii septembrie, plata arieratelor de la autoritatilor locale, inceperea procesului de privatizare a Oltchim si lansarea procedurilor pentru vanzarea a 15% din Transgaz, a anuntat seful misiunii FMI pentru Romania, Erik de Vrijer, la incheierea negocierilor, in august.

'Au fost indeplinite toate criteriile de performanta si tintele indicative, cu exceptia plafonului privind arieratele (datoriile mai vechi de 90 de zile) administratiei centrale si locale, pentru care s-a acordat o derogare“, se arata intr-un comunicat al Ministerului de Finante. Potrivit unei ordonante de urgenta aprobata de Guvern la 1 septembrie, autoritatile administratiei locale trebuie sa reduca lunar cu 5% stocul datoriilor mai vechi de 90 de zile. Celelalte conditii au fost indeplinite. Pretul gazelor naturale a crescut din septembrie cu 5% pentru populatie si cu 10% pentru firme. |n ceea ce priveste oferta Transgaz, prospectul se afla in curs de analiza la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM).

Procesul de privatizare a combinatului Oltchim a fost demarat, Guvernul urmand sa decida astazi daca Diaconescu are sau nu are banii pentru a preluarea a 54,8% din actiunile Oltchim.

×
Subiecte în articol: milioane bani FMI euro