x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie România, atenționată de Comisia Europeană că nu respectă Directiva UE privind emisiile industriale

România, atenționată de Comisia Europeană că nu respectă Directiva UE privind emisiile industriale

18 Feb 2021   •   14:11
România, atenționată de Comisia Europeană că nu respectă Directiva UE privind emisiile industriale

Comisia Europeană a transmis României, joi, o scrisoare de punere în întârziere prin care se cere ca legislația națională să fie adusă în linie cu Directiva UE privind emisiile industriale.

Scrisoare reprezintă deschiderea formală a procedurii de infringement.

Directiva 2010/75/UE privind emisiile industriale are drept obiectiv prevenirea şi reducerea emisiilor industriale dăunătoare în UE, promovând în acelaşi timp utilizarea tehnicilor care reduc emisiile poluante şi sunt eficiente în ceea ce priveşte energia şi resursele.

„Sistemul juridic din România nu garantează implementarea unor obiective cheie din Directivă, în special acela că instalaţiile pot să funcţioneze numai dacă au autorizaţie. Pe de o parte, în forma actuală, sistemul legal din România prevede penalităţi foarte mici şi inadecvate, care nu asigură eficienţa, proporţionalitatea şi descurajarea cerută de Directivă. Pe de altă parte, autorităţile române nu reuşesc să implementeze actuala legislaţie într-o manieră coerentă la nivel administrativ (de exemplu prin suspendarea funcţionării instalaţiilor fără autorizaţie), în timp ce justiţia din România nu reuşeşte să pună în aplicare sancţiunile", subliniază Comisia Europeană.

România are la dispoziție două luni pentru a remedia deficiențele identificate de Comisie.

×