x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie România e condamnată la subdezvoltare dacă nu-şi dezvoltă bursa

România e condamnată la subdezvoltare dacă nu-şi dezvoltă bursa

de Daniel Ionaşcu    |    14 Dec 2011   •   10:01
România e condamnată la subdezvoltare dacă nu-şi dezvoltă bursa

Guvernul trebuie sa inteleaga ca daca nu-si dezvolta piata de capital, Romania nu se va dezvolta niciodata, a declarat Dumitru Beze, presedintele Asociatiei Investitorilor pe Piata de Capital (AIPC).

"Se tot da exemplul Poloniei, dar companiile romanesfi sunt subevaluate cu 50% fata de Bursa de la Varsovia", a afirmat Beze intr-o conferinta alaturi de Florin Vladan, seful Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI).

"E foarte greu sa faci in Romania un find mutual cu actiuni in Romania care sa aiba active de 50 de milioane de euro, pe cand in Polonia au de miliarde de euro", a spus si Adrian Tanase, seful ING Asset Management.

"Romania nu-si permite un nou esec", a declarat Florin Vladan, seful OPSPI, referindu-se la programul de listari si esecul vanzarii pe bursa a celor 9,84% din Petrom, din vara acestui an.

El a mentionat ca pentru privatizarea pe bursa a 15% din Transelectrica exista deja consultant si intermediar alesi iar autoritatile vor ca listarea sa aiba loc la finele lunii februarie. Pentru alti 15% din Transgaz exista doar consultant pentru minister iar ofertele de intermediere au fost depuse, in vreme ce listarile a cate 10% din Hidroelectrica si Nuclearelectrica sunt programate pentru octombrie 2012, respectiv decembrie. Oferta Petrom va fi reluata in septembrie anul viitor.

Statul are nevoie atat de banii luati pe actiuni dar vrea si ca societatile sale sa fie bine guvernate iar actionarii minoritari fac o astfel de "politie" cu sefii acestora.

"Ca sa poti vinde bind niste active, investitorii trebuie sa se simta protejati", a declarat Radu Hanga, presedintele BT Asset Management, cu referire directa la pragul de 1% de la SIF-uri si de "donatia" de 400 de milioane de lei facuta de Romgaz catre buget.
Fiecare roman investeste piata de capital prin intermediul fondurilor de pensii private obligatorii iar alti 9 milioane de oameni au din programul de privatizare actiuni la cele 5 SIF-uri, a declarat si Dan Paul, presedintele Asociatiei Brokerilor.

×