UPDATE 10:55
Economia Germaniei surprinde analistii cu o crestere de 0,5% in primul trimestru, insa Franta este in stagnare, potrivit datelor oficiale prezentate marti de cele mai mari economii din Europa.
Produsul Intern Brut al Germaniei a urcat in primele trei luni ale anului cu 0,5% fata de trimestrul al patrulea din 2011, cand inregistra o contractie de 0,2%, transmite Reuters.
Media estimarilor economistilor indica o contractie economica de 0,2% la nivelul zonei euro in primul trimestru, dupa scaderea de 0,3% din trimestrul al patrulea din 2011, care ar marca astfel a doua runda de recesiune in Europa in ultimii trei ani.
Evolutia neasteptat de solida inregistrata in Germania ar putea atenua insa scaderea la nivelul zonei euro, deoarece o astfel de crestere a celei mai mari economii europene nu a fost anticipata de analisti.
Romania se afla, de astazi, tehnic, in recesiune. Economia a scazut cu 0,1% in primul trimestru fata de octombrie-decembrie si a intrat in recesiune, intrucat este al doilea trimestru consecutiv de scadere comparativ cu lunile anterioare.
Evolutia a fost anticipata de analisti, care estimau insa o contractie putin mai mare, de 0,2-0,3%.
Citeste si Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR: Recesiunea este doar statistica
"Produsul Intern Brut in trimestrul I 2012 a fost, in termeni reali, mai mic cu 0,1% comparativ cu trimestrul IV 2011 (date ajustate sezonier)", a anuntat, in aceasta dimineata, Institutul National de Statistica, intr-un comunicat.
Fata de acelasi trimestru din 2011, PIB a crescut cu 0,3% pe serie bruta si cu 0,8% pe serie ajustata sezonier.
Acestea sunt primele estimari privind evolutia economiei in ianuarie-martie, denumite "date semnal". INS va anunta la 6 iunie datele provizorii privind PIB in perioada mentionata.
Intrucat si in trimestrul IV de anul trecut PIB s-a contractat cu 0,2% ca serie ajustata sezonier fata de perioada iulie-septembrie, economia este considerata in recesiune tehnica, situatie care reflecta doua trimestre consecutive de scadere fata de trimestrul anterior.
Romania reintra astfel in recesiune tehnica, situatie in care s-a regasit pentru doi ani si jumatate, in perioada 2008-2011.
Referitor la perspectivele de revigorare economica, vestile nu sunt bune. Pe de o parte, institutiile financiare care au imprumtat mult Romania in ultima perioada au revizuit pe scadere prognozele de crestere economica pentru acest an.
FMI a revizuit cresterea de la 1,8 % la 1,5 %, la fel a facut si Comisia Europeana, de la 1.6 la 1.4%. De cealalta parte, analistii economici sunt si mai rezervati si vorbesc de o crestere economica sub 1 %.