x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie România este din nou în recesiune, după şase luni de scădere economică consecutivă

România este din nou în recesiune, după şase luni de scădere economică consecutivă

de Veronica Micu    |    15 Mai 2012   •   06:58
România este din nou în recesiune, după şase luni de scădere economică consecutivă

UPDATE 10:55

Economia Germaniei surprinde analistii cu o crestere de 0,5% in primul trimestru, insa Franta este in stagnare, potrivit datelor oficiale prezentate marti de cele mai mari economii din Europa.

Produsul Intern Brut al Germaniei a urcat in primele trei luni ale anului cu 0,5% fata de trimestrul al patrulea din 2011, cand inregistra o contractie de 0,2%, transmite Reuters.

Media estimarilor economistilor indica o contractie economica de 0,2% la nivelul zonei euro in primul trimestru, dupa scaderea de 0,3% din trimestrul al patrulea din 2011, care ar marca astfel a doua runda de recesiune in Europa in ultimii trei ani.

Evolutia neasteptat de solida inregistrata in Germania ar putea atenua insa scaderea la nivelul zonei euro, deoarece o astfel de crestere a celei mai mari economii europene nu a fost anticipata de analisti.

Romania se afla, de astazi, tehnic, in recesiune. Economia a scazut cu 0,1% in primul trimestru fata de octombrie-decembrie si a intrat in recesiune, intrucat este al doilea trimestru consecutiv de scadere comparativ cu lunile anterioare.

Evolutia a fost anticipata de analisti, care estimau insa o contractie putin mai mare, de 0,2-0,3%.

Citeste si Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR: Recesiunea este doar statistica

"Produsul Intern Brut in trimestrul I 2012 a fost, in termeni reali, mai mic cu 0,1% comparativ cu trimestrul IV 2011 (date ajustate sezonier)", a anuntat, in aceasta dimineata, Institutul National de Statistica, intr-un comunicat.

Fata de acelasi trimestru din 2011, PIB a crescut cu 0,3% pe serie bruta si cu 0,8% pe serie ajustata sezonier.

Acestea sunt primele estimari privind evolutia economiei in ianuarie-martie, denumite "date semnal". INS va anunta la 6 iunie datele provizorii privind PIB in perioada mentionata.

Intrucat si in trimestrul IV de anul trecut PIB s-a contractat cu 0,2% ca serie ajustata sezonier fata de perioada iulie-septembrie, economia este considerata in recesiune tehnica, situatie care reflecta doua trimestre consecutive de scadere fata de trimestrul anterior.

Romania reintra astfel in recesiune tehnica, situatie in care s-a regasit pentru doi ani si jumatate, in perioada 2008-2011.

Referitor la perspectivele de revigorare economica, vestile nu sunt bune. Pe de o parte, institutiile financiare care au imprumtat mult Romania in ultima perioada au revizuit pe scadere prognozele de crestere economica pentru acest an.

FMI a revizuit cresterea de la 1,8 % la 1,5 %, la fel a facut si Comisia Europeana, de la 1.6 la 1.4%. De cealalta parte, analistii economici sunt si mai rezervati si vorbesc de o crestere economica sub 1 %.

Transgaz (TGN) a avut in primul trimestru o cifra de afaceri in scadere foarte usoara, de 0,4%, la 455,6 milioane lei (104,6 milioane euro), si un profit net de 173,5 milioane lei (aproape 40 milioane euro), cu 11% mai redus decat in perioada similara a anului trecut.
Transelectrica (TEL) a inregistrat in primul trimestru o cifra de afaceri in crestere cu 17,7%, la 884,2 milioane lei (203,1 milioane euro), si un profit net de 43,6 milioane lei (10 milioane euro), de 3,7 ori sub castigul din perioada similara a anului trecut si cu peste 15 milioane de lei sub profitul estimat la inceputul anului.
Premierul Victor Ponta a declarat ca principalele surse de crestere economica in perioada urmatoare sunt Energia si Agricultura.


×