x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Romania este mai competitiva

Romania este mai competitiva

15 Oct 2004   •   00:00

Romania ocupa locul 57 din 104 tari in topul competitivitatii globale in anul 2004. Pozitia de anul acesta ne situeaza inaintea unor state precum Croatia si Bulgaria.

IOHANNA ONACA PURDEA

Mediul de afaceri si al contextului macroeconomic in Romania a evoluat pozitiv in ultimul an, potrivit raportului intocmit de Grupul de Economie Aplicata (GEA), partenerul pentru Romania al Forumului Economic Mondial. Studiul reflecta ameliorarea atitudinii investitorilor locali si straini privind dezvoltarea afacerilor. Romania a inregistrat progrese la alti doi indicatori sintetici: ocupam locul 63 in Indicele Competitivitatii Macroeconomice, in crestere cu 12 pozitii fata de anul trecut. Un rezultat mult mai bun a fost obtinut de firme, a caror competitivitate le asaza pe a 56-a pozitie, cu 20 de locuri mai sus in clasament fata de 2003.

PLUSURI. Printre factorii care au contribuit la saltul in clasament se numara transferul tehnologic prin investitii straine directe (locul 30, in crestere cu 10 locuri), promovarea si dezvoltarea industriei de IT si comunicatii, dezinflatia, imbunatatirea accesului la credite si un deficit bugetar prudent.

In plus, s-a imbunatatit intensitatea competitiei interne (de pe locul 69 pe locul 43), in conditiile in care tot mai multe produse importate nu sunt bunuri de consum final. Si la natura avantajului competitiv s-a inregistrat o crestere de la locul 82 la locul 60, raportul mentionand faptul ca Romania nu se mai bazeaza exclusiv pe forta de munca ieftina.

MINUSURI. Exista insa aspecte care limiteaza cresterea competitivitatii: diferenta mare intre dobanda activa si cea pasiva, care mareste considerabil costul creditarii, fiscalitatea excesiva (locul 102) si prea complicata (locul 87). In plus, coruptia impune costuri suplimentare. Raportul mentioneaza ca 1% din cifra de afaceri a firmelor din Romania se duce pe plati informale catre diverse categorii de oficiali.

IN TOP. Cea mai competitiva economie ramane cea a Finlandei, care a reusit sa se mentina pe acelasi loc ca si anul trecut. In clasament urmeaza Statele Unite ale Americii, Suedia, Taiwan, Danemarca, Norvegia, Singapore, Elvetia, Japonia si Islanda. Cea mai bine pozitionata economie dintre membrii noi ai UE este Estonia (locul 20).

CUM SE FACE CLASAMENTUL

Topul competitivitatii este un document intocmit in fiecare an de Forumul Economic de la Davos care ierarhizeaza tarile in functie de avantajele competitive si de fundamentele cresterii economice. Indicele cresterii competitivitatii este un rezultat al sanatatii mediului macroeconomic, al calitatii institutiilor publice si al aportului tehnologic, ale caror scoruri se realizeaza pe baza unor subindici.

Mediul are legatura cu stabilitatea macroeconomica, dar aceasta, singura, nu poate ajuta dezvoltarea daca administratia permite deficite fara legatura cu durabilitatea cresterii economice. Calitatea instutiilor publice este strans legata de respectarea contractelor si legilor si de nivelul cat mai scazut al coruptiei, care inseamna fermitate in actiunile administratiei. In fine, indicele tehnologiei isi contureaza scorul in functie de potentialul autohton de cercetare-dezvoltare si de transferul de tehnologie.
×
Subiecte în articol: economic romania locul