România ar putea să colecteze mai mulți bani din taxe, impozite și accize, în sectoare precum industria băuturilor alcoolice, pentru a se împrumuta mai puțin și mai eficient, avertizează analiștii economici, după ultimele date publicate de ministerul Finanțelor despre nivelul împrumuturilor.
Astfel, doar în ultimele nouă luni, România s-a împrumutat la un nivel record: 80 de miliarde de lei pentru plăti salariile bugetarilor, pensiile, alocațiile și pentru investiții.
Deficitul bugetar și persistenta problemă a statului român cu banii este rezultatul unei colectări ineficiente de taxe. Neîncasarea de impozite și accize provoacă adâncirea deficitului buget. Cu alte cuvinte, statul cheltuie mult mai mult decât încasează, cu atât mai mult în contextul cheltuielilor neprevăzute cauzate de pandemia de COVID-19.
În prima jumătate a anului, în contextul pandemiei, deficitul bugetar a ajuns la un nivel record de 4,17%, aproape cât deficitul pe întreg anul trecut. Un deficit mare înseamnă împrumuturi tot mai mari pentru asigurarea cheltuielilor curente ale statului și, implicit, la îndatorarea excesivă a statului și a generațiilor viitoare.
„Țara poate face mai mult în ceea ce privește eficiența sistemului de taxe. De exemplu, să combată evaziunea fiscală și așa să aibă o mai bună compensare în pierderea taxelor. Poate, cel mai potrivit răspuns poate fi ca statul să încerce să își îmbunătățească conformarea plății taxelor, colectarea, să îi urmărească pe evazioniști, să se îndrepte spre evaziunea fiscală, să facă sistemul fiscal mai corect.”, a spus economistul american Nouriel Roubini în cadrul unui interviu acordat Alessandrei Stoicescu pentru Observator.
În 2019, România s-a situat pe ultimul loc în Europa la colectarea de taxe, impozite și accize. Astfel, statul român a reușit să colecteze doar 31,7% din fondurile fiscale și nefiscale.
Colectarea slabă în contextul unei crize financiare generate de pandemia de COVID-19
În fața unei crize financiare, de altfel anunțată de Comisia Europeană, Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială, în contextul pandemiei de COVID-19, România este vulnerabilă. Astfel, ar putea fi afectată plata salariilor bugetarilor, pensiilor, alocațiilor și ar putea fi puse în pericol investițiile noi și programele guvernamentale, avertizează Banca Națională.
De asemenea, Banca Centrală a României atrage atenția că scăderea economică din țara noastră va fi una semnificativă la începutul toameni, similară cu cea înregistrată în apogeul crizei economice din 2008-2009.