Imbatranirea populatiei si scaderea numarului de locuitori constituie reale motive de ingrijorare pentru piata muncii. Aceasta situatie impune, impreuna cu alti factori negativi, masuri rapide precum flexibilizarea pietei, crearea de locuri de munca si atragerea romanilor care au emigrat inapoi in tara, arata Manpower.
'In contextul schimbarilor demografice care se manifesta la nivel global, scaderile considerabile ale volumului populatiei reprezinta si in Romania un fenomen important. Statistici ale Secretariatului Natiunilor Unite arata ca pana in 2050 una din cinci persoane la nivel global va avea 60 de ani sau peste. Imbatranirea populatiei este un trend confirmat atat pe plan mondial, cat si in Romania. Realizand o corelare a scaderii populatiei cu imbatranirea acesteia, perspectiva devine ingrijoratoare', potrivit ManpowerGroup Romania. Masuri care sa combata acest fenomen demografic si care sa asigure stabilitatea pietei muncii din punct de vedere al disponibilitatii personalului ar trebui sa fie adoptate constant, conform sursei citate.
Studiul Manpower arata ca 53% dintre angajatorii din Romania au dificultati in ocuparea pozitiilor-cheie din interiorul organizatiilor lor. Forta de munca romaneasca si din strainatate a fost nevoita sa apeleze la masuri precum migratia catre piete cu nevoi mai mari de personal ori cu cereri mai ridicate in ceea ce priveste anumite categorii de calificari.