Suprafața de pădure pe cap de locuitor din România este de 0,35 hectare, peste media europenă, de 0,32 ha. Recoltăm 60% din creșterea pădurii, sub media europeană de 70%, conform datelor Inventarului Forestier Național (IFN).
Suprafața pădurilor a crescut între cele două cicluri ale IFN (2008-2012 şi 2013-2018), ceea ce arată o extindere naturală a vegetației forestiere în vecinătatea pădurilor, se arată într-un comunicat al organizaţiei. Suprafețele goale din fond forestier, suprafetele neregenerate, au scăzut până la nivelul de 56.652 ha, sub 1% din suprafața pădurilor.
Masa lemnoasă, în creştere
Volumul mediu de masă lemnoasă la hectar a crescut cu 5% în intervalul dintre măsurătorile succesive ale IFN, iar volumul total de masă lemnoasă existent în păduri s-a majorat cu aproximativ 133 milioane metri cubi, cu o medie anuală de peste 20 milioane mc /an. Raportat la creșterea anuală naturală a padurilor, cresterea stocului de masă lemnoasă pe picior arată că în România se recoltează aproximativ 60% din creșterea pădurii, deci recoltarea masei lemnoase este sustenabilă.
Excedentul de păduri în clasele de vârstă de la 20-80 ani arată că s-a tăiat masiv în urmă cu 40-70 de ani.
Inventarului Forestier Național este principalul furnizor de date pentru raportarea indicatorilor de gestionare durabilă a pădurilor, conform angajamentelor asumate de România în cadrul Conferinței ministeriale pentru protecția pădurilor în Europa (MCPFE).