x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Romania, mediu investitional de nota 4,86

Romania, mediu investitional de nota 4,86

01 Iun 2004   •   00:00

Calificativul mediu al climatului investitional din Romania a fost, in perioada 1999-2003, de 4,86 puncte, pe o scara unde maximul ajunge la 10, se arata intr-un raport realizat de Economist Intelligence Unit (EIU), citat de Mediafax.

Potrivit analizei "World Investment Prospects", volumul investitiilor straine directe in Romania se va cifra la 1,9 miliarde dolari in acest an si cate doua miliarde dolari anual in perioada 2005-2006. Pentru Ungaria, tara cu o populatie de peste doua ori mai putin numeroasa decat Romania, nivelul investitiilor este preconizat sa atinga 2,8 miliarde dolari in 2004 si 3 miliarde dolari in 2005.

CORIGENTI. Cele mai mari note au fost obtinute la capitolele de stabilitate politica (6,9 puncte), politicile privind investitiile straine (6,1 puncte) si piata muncii (5,9 puncte). In schimb, componentele referitoare la finantare si eficienta masurilor politice au fost notate cu 4 puncte. Mediul macroeconomic a primit 4,3 puncte, iar calificativele atribuite politicilor privind intreprinzatorii privati (inclusiv concurenta) si impozitarea au fost notate cu 4,1, respectiv 4,2 puncte.

DEFAVORABIL. EIU apreciaza mediul de afaceri din Romania ca fiind mai defavorabil decat cel din Bulgaria si Slovacia, pentru care calificativul depaseste sase puncte, precum si din Ungaria, Polonia sau Cehia, cu note care se apropie de sapte puncte.

×
Subiecte în articol: economic puncte