x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Iau taxe în numele statului şi îşi plătesc salarii de lux

Iau taxe în numele statului şi îşi plătesc salarii de lux

de Adrian Stoica    |    28 Iul 2016   •   14:54
Iau taxe în numele statului şi îşi plătesc salarii de lux
Sursa foto: SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO

Autorităţile de reglementare şi control sunt instituţii ale statului român care, în numele său, asigură buna desfăşurare a activităţilor din diverse domenii. Tot în numele său, impun şi percep taxe operatorilor economici de pe aceste pieţe. Şi cum băieţii deştepţi au intuit, din start, că aceste autorităţi vor stat mereu pe un morman de bani, au avut grijă ca în legile care guvernează activitatea lor să strecoare şi sintagma „se autofinanţează”.

Conceptul de autofinaţare, care ar fi trebuit să însemne strict asigurarea din taxele percepute a fondurilor pentru funcţionarea instituţiilor, s-a extins şi la salarizare. Acum, fiecare autoritate stabileşte salariile după propriile criterii, fără a da socoteală nimănui. Nu se supun Legii salarizării, aşa imperfectă cum este ea acum, dar nu sunt nici funcţionari publici pentru a fi încadraţi în grila acestora de salarizare. Atunci ce sunt? Nişte şmecheri. Mulţi dintre ei nu au nici calificarea sau experienţa necesară pentru a ocupa funcţiile pe care se află, dar sunt rubedenia cuiva „mare”. Alţii sunt „lipitorii de afişe” ai partidelor politice, după cum spune recent fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu.

Peştele de la cap se împute

Cel mai consistent nivel de salarizare îl regăsim la autoritatea care supraveghează pieţele financiare (cu excepţia celei bancare). Vorbim despre Autoritatea de Supraveghere Financiară, care încă de la înfiinţare a dat peste cap piaţa salariilor. Aici, salariile de 3-4.000 de euro pentru băgătorii de seamă (a se citi consilierii care au o mamă, un tată, un soţ, o soţie plasaţi în stratosfera politicii româneşti) sunt ceva obişnuit. Dacă mergem spre vârful ierarhiei, îl găsim pe prim-vicepreşedintele instituţiei, Coca Constantin Gheorghe Cornel, care anul trecut a încasat din salariu 735.040 lei, reuşind să-l depăşească chiar şi pe preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu, care a marcat anul trecut din salariu doar 708.932 lei. Se compensează cu pensia.

Energizare pe card la ANRE

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) este o instituţie care excelează la capitolul secretomanie salarială. Pe site-ul instituţiei, spre deosebire de cel al ASF, nu se afişează declaraţiile de avere şi interese ale angajaţiilor sau măcar ale conducerii. Potrivit însă declaraţiilor publicate pe site-ul Agenţiei Naţionale de Integritate, preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ, a încasat anul trecut 525.580 lei. Constatăm că în cadrul ANRE au fost operate anul trecut majorări salariale consistente, pentru că în 2014 Havrileţ s-a energizat doar cu 473.177 lei. În ceea ce îl priveşte pe vicepreşedintele ANRE, Emil Calotă, el nu s-a obosit încă să-şi depună declaraţiile pe anul trecut. Aşa că nu putem spune decât că în 2014 a încasat 413.248 lei, după ce în 2013 a ridicat doar modesta sumă de 260.349 lei.

Piaţă săracă, bani mai puţini

Chiar dacă nu se pot compara cu şefii de la ASF şi ANRE, nici cei de la Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii nu se pot plânge că o duc rău muncind la stat, spre deosebire de medici, de exemplu, că tot se discută în această perioadă de veniturile lor. Anul trecut cel mai mic venit, 150.871 lei, l-a avut Viorel Ion Bota, directorul Regionala Cluj, iar cel mai mare l-a obţinut Gabriel Mocanu, directorul din Bucureşti al autorităţii, 181.971 lei.

Aviaţia dă senzaţia

Cam acelaşi nivel de salarizare îl regăsim şi la Regia Autonomă Autoritatea Aeronautică Civilă Română. Directorul general, Armand Petrescu, a încasat, conform declaraţiei de avere din 2015, suma de 176.756 lei, în timp ce directorul de securitate aeronautică, Ioan Arba, a reuşit chiar să-l întreacă, el totalizând în acelaşi an 183.181 lei. Pentru restul directorilor, care spre deosebire de cei doi au declaraţiile depuse la zi, anul trecut Autoritatea Aeronautică Civilă Română a virat în conturi între 132.407 lei şi 160.331 lei.

Sărăcie mare la ASFR

Spre deosebire de omologii lor, cei de la Autoritatea de Siguranţă Feroviară Română (ASFR) nu se pot lăuda nici pe departe cu veniturile acestora. Chiar dacă cei mai mulţi directori din ASFR nu şi-au actualizat încă declaraţii de avere, veniturile lor anuale nu depăşesc 70.000 lei. Vorba aceea: cum e turcu e şi pistolul.

×