x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie România, record mondial la creşterea producţiei de vin

România, record mondial la creşterea producţiei de vin

de Cristian Anton    |    25 Oct 2017   •   11:10
România, record mondial la creşterea producţiei de vin

Producţia mondială de vin a scăzut cu 8,2% în 2017, până la 246,7 milioane hectolitri, cel mai redus nivel înregistrat după 1961, însă România este printre puţinele ţări din Europa a căror producţie a crescut comparativ cu 2016, a doua ca procent din lume, potrivit estimărilor preliminare publicate de Organizaţia Internaţională a Viei şi Vinului (OIV). România este al treisprezecelea cel mai mare producător de vin la nivel mondial. 

Scăderea producţiei mondiale de vin a fost cauzată de condiţiile meteo nefavorabile cu care s-au confruntat principale trei ţări producătoare de vin din Europa- Italia, Franţa şi Spania. Conform estimărilor OIV, producţia de vin a Italiei a scăzut cu 23%, până la 39,3 milioane hectolitri, în timp ce producţia Franţei s-a redus cu 19%, până la 36,7 milioane hectolitri, iar cea a Spaniei a scăzut cu 15%, până la 33,5 milioane hectolitri. 

13 este locul pe care îl ocupă România în clasamentul mondial al producătorilor de vin

În schimb, producţia de vin a României a crescut cu 64% comparativ cu 2016, de la 3,3 până la 5,3 milioane hectolitri. În 2017 o creştere procentuală mai mare decât cea a României a fost înregistrată doar în Brazilia, unde producţia de vin a crescut cu 169%, până la 3,4 milioane hectolitri. „După două recolte slabe, România a revenit la o nivel ridicat de producţie”, precizează OIV.

Creşterile din Europa, mult inferioare

Pe lângă România, celelalte trei state din Europa a căror producţie de vin a crescut comparativ cu 2016 au fost Portugalia (6,6 hectolitri, +10%), Ungaria (2,9 hectolitri, +3%) şi Austria (2,4 hectolitri, +23%). Pe partea de consum mondial de vin, OIV estimează că în 2017 acesta se va situa într-un interval cuprins între 240,5 şi 245,8 milioane hectolitri, adică o medie de 243,2 milioane hectolitri. Aceste cifre preliminare nu includ însă şi date cu privire la China, care este al şaptelea producător mondial, în cazul căreia OIV estimează că producţia a rămas stabilă comparativ cu cea de 11,4 milioane hectolitri înregistrată anul trecut.

Românii, mult mai modeşti în aprecieri

Interesant este că performanţele avansate de OIV sunt mult mai mari decât cele prezentate chiar de români, prin Patronatul Naţional al Viei şi Vinului (PNVV). Acesta anunţa în septembrie o producţie cu 10-15% mai mare decât cea din 2016, până la 3,6 milioane de hectolitri, în timp ce OIV vorbeşte de o creştere mult mai spectaculoasă, de 64%, respective 5,3 milioane hectolitri.

România a exportat anul trecut 12.900 tone de vin, însă a importat de aproape patru ori mai mult, respectiv 50.200 tone. Exporturile au adus încasări de 20,5 milioane de euro, în timp ce valoarea importurilor s-a ridicat la 47,5 milioane de euro

“Vinul românesc din producţia acestui an va fi unul de excepţie din punct de vedere calitativ, ideal pentru învechirea în vinotecile cramelor şi ale iubitorilor de vin. Cu siguranţă, vinurile româneşti vor obţine distincţii numeroase la concursuri internaţionale datorită calităţii, pentru că 2017 este an de vinotecă pentru vinul românesc”, opine atunci directorul PNVV, Ovidiu Gheorghe

Consumul anual de vin în România este de 25 de litri pe cap de locuitor şi reprezintă doar jumătate din consumul ţărilor dezvoltate, care se ridică la peste 50 de litri/locuitor.

 

×
Subiecte în articol: productia de vin