x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie România riscă să fie împinsă de bănci într-o criză a creditelor. Ce ne aşteaptă în 2012

România riscă să fie împinsă de bănci într-o criză a creditelor. Ce ne aşteaptă în 2012

de Daniel Ionaşcu    |    28 Noi 2011   •   21:00
România riscă să fie împinsă de bănci într-o criză a creditelor. Ce ne aşteaptă în 2012

Romania si alte state din estul Europei risca o crestere consistenta a dobanzilor la imprumuturi, in conditiile in care bancile occidentale isi reduc expunerea, potrivit unei analize Reuters.

Conform unui raport al agentiei de evaluare Moody’s, restrictiile anuntate de banca centrala din Austria ar putea fi urmate de alte tari precum Grecia, Franta si Italia, iar primele state afectate vor fi imediat Romania, Ungaria si Bulgaria. Practic, intregul sistem bancar din Ro­mania se bazeaza pe institutiile din aceste state. Daca pana acum Banca Nationala a Romaniei (BNR) a stat cu ochii doar pe bancile grecesti, res­pectiv Alpha Bank, Piraeus, Empo­riki, Marfin si Bancpost, acum are de adaugat pe lista si BRD, Unicredit sau bancile austriece.

Situatia e cu atat mai tensionata pentru Romania, cu cat anul viitor aceasta are nevoie de 57 de miliarde de lei (13,2 miliarde de euro) si 2,4 miliarde de euro pentru refinantarea datoriei publice si deficitul bugetar, potrivit declaratiilor de vineri ale lui Gheorghe Gherghina, secretar de stat in cadrul Ministerului Finantelor.

Reuters noteaza ca anul viitor companiile din estul Europei trebuie sa refinanteze imprumuturi cumulate de 17,55 miliarde de dolari. Firmele din Romania au de returnat anul viitor 1,53 miliarde de dolari, insa nu sunt primele ca volum, topul fiind condus de Polonia – cu 4,55 miliarde de dolari, Kazahstan – 2,42 miliarde de dolari si Ucraina – 1,69 miliarde de dolari.

'Ne asteptam ca bancile din Ungaria, Romania si Bulgaria sa necesite cea mai rapida schimbare a modelelor de afaceri, intrucat au o dependenta mai mare de finantare in valuta de la grupurile-mama. Moody’s anticipeaza ca noile reglementari ar putea creste competitia pentru depozitele in moneda locala in aceste tari, reducand marjele nete din dobanzi prin costuri de finantare mai ridicate', noteaza analistii agentiei de rating.

Sub limbajul finantist se ascunde de fapt cresterea dobanzilor la cre­di­te, concomitent cu cresterea do­ban­zilor la depozitele in lei, deoarece bancile se vor bate pentru a atrage depozitele populatiei.

Scaderea lichiditatilor ar putea 'fractura' financiar estul Europei in 2012. Astfel, creditorii ar putea sa prefere Rusia, datorita ponderii mai mari a bancilor locale, si Polonia, care are un sector bancar lichid si o eco­nomie mare si solida, scrie Reuters. Accesul companiilor la cre­dite este anticipat sa scada, in conditiile in care bancile occidentale isi reduc expunerea si isi tin banii pentru a respecta noile reglementari care le cer sa aiba o rata de adecvare a capitalului de 9% pana la jumatatea luni 2012.

Tendinta este de asteptat sa afecteze tarile mai putin rezistente, cu riscuri politice si cadre legale mai slabe, precum Romania, Bulgaria, Un­garia si Ucraina. In cazul Poloniei, Cehiei si Slovaciei, bancile straine ar putea furniza in continuare bani, mai noteaza sursa citata.

RBS scria intr-o nota de sap­ta­mana trecuta ca in cazul Romaniei este posibil sa fie in desfasurare o retragere de lichiditati, in conditiile in care bancile cer subsidiarelor sa returneze excedentul de euro.

×
Subiecte în articol: economia