„Unele dintre aceste țări vor trimite curând experți în Israel pentru a vedea sistemele cu capacitățile sale îmbunătățite”, a spus una dintre surse citate de Breaking Defense. Cu toate acestea, nu au fost prezentate până acum oferte și țările respective ar putea să apeleze și la alte variante. Interesul pentru sistemele de apărare aeriană fabricate de Israel pare să fie în creștere datorită utilizării continue de către Moscova a dronelor și rachetelor balistice împotriva țintelor militare și civile din conflictul din Ucraina. Sistemul Spyder a fost exportat anterior în Filipine, Vietnam, India, Singapore, Republica Cehă, Georgia și, conform unor rapoarte neconfirmate, în unele state din Golf. Faptul că sistemul a fost deja achiziționat de două țări europene ar putea ajuta la încurajarea altor europeni să le achiziționeze, deoarece există o dorință mare pentru a asigura interoperabilitatea între sistemele de apărare aeriană de pe continent, mai scrie Breaking Defense.
Spyder, îmbunătățit din mers
Sistemul Spyder a trecut prin actualizări în ultimii ani cu scopul de a-l face mai eficient în interceptarea rachetelor balistice tactice. Potrivit unui comunicat al companiei producătoare, upgrade-urile „au implicat cercetarea și analiza lecțiilor învățate din conflictele armate recente și în curs de desfășurare, care implică utilizarea pe scară largă a rachetelor balistice tactice”. Compania a spus că Spyder „oferă protecție eficientă a bunurilor valoroase și apărare de primă clasă pentru forțele situate în zona de luptă”. Sistemul poate detecta amenințările în timpul mișcării și permit o lansare (360 de grade) în câteva secunde de la declararea ostilă a țintei, în orice condițiile meteo. Spyder este o platformă cu arhitectură deschisă care poate fi integrată cu alte sisteme și poate folosi rachetele Python-5 și Derby, produse tot de Rafael, a precizat compania israeliană într-un comunicat. În funcție de interceptorul ales, sistemul poate lovi ținte până la 80 de kilometri (50 de mile).
Alternativa, Barak LRAD
Dacă țările europene sunt interesate însă de o alternativă, sistemul Barak LRAD produs de Israel Aerospace Industries (IAI) are capacități similare cu Spyder, cu acoperire de 360 de grade și cu accent pe amenințările balistice pe rază scurtă. De asemenea, în Europa există deja un interes sporit pentru sisteme israeliene de apărare antiaeriană mai mari, iar Germania a ajuns deja la un acord pentru achiziționarea sistemului Arrow 3, ca parte a eforturilor sale mai ample de a crea o rețea de apărare aeriană paneuropeană.
România cumpără baterii de coastă cu rachete Naval Strike
În colaborare cu compania norvegiană Kongsberg, Raytheon va furniza României sisteme de apărare de coastă dotate cu rachete Naval Strike, ca parte a unui acord de 208 milioane de dolari, dar a cărui valoare ar putea urca până la 217 milioane de dolari după ce toate opțiunile vor fi exercitate, potrivit unui anunț făcut joi, 5 ianuarie, de Pentagon, a scris pe site-ul său Institutul Naval al SUA (news.usni.org). Compania americană Raytheon a primit contractul pentru producerea sistemului, iar cea mai mare parte a lucrărilor va fi realizată în Norvegia și la unitatea Raytheon din Tucson, Arizona, se arată în comunicatul Pentagonului. România a semnat cu SUA în 2021 un acord pentru achiziționarea sistemului de apărare de coastă cu rachete Naval Strike. Pe lângă Norvegia și SUA, Polonia are în dotare deja sistemul, iar Australia, Regatul Unit, Canada, Țările de Jos, Spania, Malaezia și Germania intenționează să-l folosească și ele. Deși comunicatul emis de Pentagon nu precizează numărul sistemelor de apărare pe care urmează să le primească țara noastră, potrivit unui raport din 2021 al revistei norvegiene de inginerie Teknisk Ukeblad, acordul încheiat de România ar viza furnizarea a două sisteme de apărare de coastă. Asta înseamnă patru lansatoare mobile și două centre de comandă și control pentru baterii. Sistemul a fost dezvoltat inițial pentru Marina Regală Norvegiană ca o rachetă antinavă modernă, cu o rază de acțiune de peste 100 de mile marine.