x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Romania, sub testul crizei petrolului

Romania, sub testul crizei petrolului

13 Aug 2004   •   00:00

Iminenta cronicizarii preturilor ridicate ale petrolului tulbura tot mai mult apele pietei interne. Se inteteste circulatia informatiilor, partial confirmate oficial, care readuc in prim-plan scumpirea carburantilor in Romania.

ADRIAN N. IONESCU

Dupa atingerea unui maxim istoric de aproape 45 dolari/baril, cotatiile mondiale ale titeiului se plaseaza constant in jurul a 44 de dolari/baril (o tona de titei are aproximativ 7 barili).

Lucas Papademos, vicepresedintele Bancii Centrale Europene (BCE), a declarat recent ca preturile ridicate ale titeiului vor afecta economia zonei euro, dar efectele nu vor fi la fel de grave precum cele produse de criza petroliera din 1973. "Accelerarea evolutiei pretului in ultimele luni va influenta cu siguranta economia zonei euro", spunea el.

INGRIJORARI. Majoritatea exporturilor romanesti tintesc zona euro, ceea ce ii face pe analistii romani sa fie foarte circumspecti privind efectele europene asupra cresterii economiei romanesti. "Cand inalti oficiali europeni incearca sa linisteasca comunitatile de afaceri spunand ca lucrurile stau mai bine decat atunci cand erau ingrozitoare, semnalul nu poate fi socotit feri-cit. Criza din 1973 a produs mutatii fundamentale in structurile pietelor financiare", descrie situatia analistul unei banci romanesti controlata de actionari europeni.

CALCULE. Potrivit estimarilor BCE, rata inflatiei in zona euro ar creste cu 0,1% in fiecare din urmatorii trei ani, incetinind cresterea economica cu 0,05% in primii doi ani si cu 0,1% in al treilea. Daca preturile de peste 40 de dolari/barilul de titei mentin inflatia in zona euro peste 2% pana la sfarsitul anului, desi tinta BCE este inferioara acestui prag. Preturile titeiului par sa se fi stabilizat suficient de mult peste 40 de dolari/baril.

Pe de alta parte, in opinia analistului american Philip Verlerger, Iranul poate duce singur preturile la 60-80 de dolari pe baril doar prin simpla reducere a exporturilor, masura probabila in cazul accentuarii divergentelor cu puterile occidentale si cu ONU privind programul sau nuclear.

REACTII. Dan Ioan Popescu, ministrul Economiei si Comertului, spunea ca "necesarul de titei al Petrom este acoperit doar in proportie de 30% din import. De aceea, preturile externe nu influenteaza dramatic pretul intern. Incercam sa mentinem un echilibru care sa nu duca la cresteri mari ale preturilor la combustibili si care sa sustina si cresterea economica pe care ne-am propus-o". Nu mult dupa aceea, Gheorghe Constantinescu, directorul general al Petrom, este creditat cu declaratii conform carora va propune ministerului (inca actionar majoritar) majorarea preturilor la combustibili. Cert este ca la ora actuala ceilalti jucatori din piata petrolului sunt cu ochii atintiti pe Petrom si Ministerul Economiei si Comertului. Acestia au declarat in nenumarate randuri ca isi ajusteaza propriile politici de preturi dupa cele ale Petrom, care este liderul pietei.

EFECTE

"Preturile externe nu ne influenteaza dramatic deoarece necesarul de titei este acoperit doar in proportie de 30% din import" - Dan Ioan Popescu ministrul Economiei

DILEMELE PETROM

"Evident, si in Romania efectele majorarii pretului petrolului se vor resimti prin cresterea costurilor. Cresterea inflatiei din luna iulie este un prim semnal (...). Petrom se afla la mijlocul procesului de privatizare, iar noul stapan nu-si poate exercita drepturile. Fie ca creste pretul la benzina si se situeaza pe pozitii necompetitive, fie ca mentine pretul si accepta pierderile, managementul actual se expune acuzatiilor de neprofesionalism", considera Dragos Cabat, CFA, vicepresedinte al Asociatiei Analistilor Financiari.
×
Subiecte în articol: economic