x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie România, ţara de asistaţi social

România, ţara de asistaţi social

de Catalin Pruteanu    |    03 Iul 2008   •   00:00
România, ţara de asistaţi social

BANI ● Ajutoarele pentru energie însumează 1,8 miliarde lei
România preferă să acorde patru tipuri de ajutoare pentru persoanele cu venituri reduse, avînd ca punct central energia, în loc să mărească salariul minim de la 500 la 540 de lei.



BANI ● Ajutoarele pentru energie însumează 1,8 miliarde lei
România preferă să acorde patru tipuri de ajutoare pentru persoanele cu venituri reduse, avînd ca punct central energia, în loc să mărească salariul minim de la 500 la 540 de lei.

Reprezentanţii principalelor confederaţii sindicale au pichetat ieri sediile Ministerelor Muncii şi Finanţelor, cerînd Guvernului majorarea salariului minim pe economie de la 500 la 540 de lei. În înţelegerea de la sfîrşitul anului trecut dintre Guvern, sindicate şi patronate se prevedea ca, în primele şase luni ale lui 2008, salariul minim să aibă o valoare de 500 de lei, urmînd ca de la 1 iulie să se ia în calcul majorarea acestuia cu încă 40 de lei. Ministrul Muncii şi cel al Finanţelor afirmă însă că o asemenea majorare, deşi cu efecte nesemnificative asupra bugetului, va alimenta inflaţia şi aşa ridicată în primul semestru al acestui an. De cealaltă parte însă, sindicaliştii  susţin că nici măcar salariul de 540 de lei nu acoperă coşul minim şi că încasările la buget au crescut cu 8% de la începutul anului. Potrivit sindicaliştilor, protestele în stradă vor continua pînă la satisfacerea revendicărilor.

Premierul Tăriceanu a anunţat că Ministerul Muncii şi cel al Finanţelor vor pregăti un pachet de măsuri pentru sprijinirea pensionarilor şi a persoanelor cu venituri reduse. Paul Păcurariu, ministrul Muncii, declara că Guvernul are în vedere, pentru iarna 2008-2009, o compensare a cheltuielilor de încălzire mai mare cu 15% faţă de iarna trecută.

POMENI. Ţara noastră acordă deja patru tipuri diferite de ajutoare pentru persoanele cu venituri reduse, ca să compenseze tarifele la energia electrică, termică şi la gaze naturale. La unele dintre acestea, pragul maxim de alocare a ajutoarelor este de 615 lei pe membru de familie, mai mult decît salariul minim pe economie pe care Guvernul refuză să îl majoreze de la 500 de lei la 540 de lei. Paradoxul este că Paul Păcurariu, ministrul Muncii, consideră drept persoane defavorizate care au nevoie de ajutorul statului în lupta cu preţurile la energie pe cei cu venituri sub 615 lei, în vreme ce Varujan Vosganian, ministrul Economiei şi Finanţelor, consideră cei 500 de lei de ajuns pentru a acoperi costurile pe o lună.

CĂLDURĂ. Ajutoarele pentru încălzire sînt primele forme de compensare. În şedinţa de guvern de la 4 octombrie, Executivul a majorat plafonul de venituri pînă la care familiile şi persoanele pot beneficia de acest sprijin. Precedentul plafon era de 500 de lei, exact nivelul la care este acum salariul minim pe economie şi pe care autorităţile nu vor să-l mărească. Limita minimă crescuse şi ea de la 125 la 155 de lei. Potrivit estimărilor, banii ar fi ajutat circa 850.000 de oameni.

GAZE. La 1 februarie 2008, preţul gazelor a urcat şi el cu 8,5%, motiv pentru care Varujan Vosganian a negociat cu Romgaz şi Petrom, producătorii de gaze naturale din ţară, să doneze o parte din profituri în contul unui fond pentru persoanele care se încălzesc pe timpul iernii cu gaze naturale. Cele două companii au hotărît în urma negocierilor să contribuie cu un total de 172 de milioane de lei, sumă care ar fi trebuit să ajute alte 850.000 de persoane.

SCUMPIREA ŞI FONDUL.
Între timp, din cauza cotaţiilor ridicate ale barilului de petrol, gazele naturale s-au scumpit pe plan internaţional, ceea ce a condus ANRE să acorde furnizorilor o altă scumpire la 1 iulie, de data aceasta de 12,5%. Bineînţeles, după anunţul majorării, Paul Păcurariu a declarat la data de 26 iunie că Guvernul va aproba un act normativ prin care se va acorda un ajutor suplimentar pentru compensarea majorării preţului la gaze, un alt fond în valoare de 150-200 de milioane de lei. De banii din acest fond ar urma să beneficieze alte 800.000 de persoane. Chiar ministrul Păcurariu afirma că, faţă de anul 2004, cuantumul sumelor pentru acest gen de ajutoare a urcat de la 315 milioane de lei pînă la 1.072 milioane de lei, circa 292 milioane de euro.

ENERGIE. Pe lîngă acestea, ţara noastră mai acordă un contract social abonaţilor la energia electrică, de care în 2007 beneficiau 1,6 milioane de consumatori din totalul de 8,5 milioane de consumatori casnici ai României. Jean Constantinescu, preşedintele Institutului pentru Studiul Amenajării şi Folosirii Surselor de Energie (IRE), declara recent că ţara noastră ar putea fi investigată de Comisia Europeană, deoarece preţul oferit la acest tip de contract este sub costurile de producţie, ceea ce ar explica şi de ce nici un abonat casnic nu şi-a schimbat furnizorul de energie electrică pînă acum.

Lipsă de coerenţă la Guvern

Executivul dă dovadă de lipsă de coerenţă din punct de vedere tehnic, ne-a precizat Bogdan Hossu, liderul Cartel Alfa. Potrivit lui, Guvernul a recunoscut printr-un act normativ că numai costul hranei într-o lună este de minimum 580 de lei. "Necesarul de hrană zilnic al unui om este de minimum 2.600 de calorii. Într-un act din luna februarie referitor la indemnizaţiile zilnice de hrană din spitale, Guvernul spune că trebuie consumată hrană de o anumită sumă. Înmulţind 2,8 – cît este media unei familii din România – cu suma respectivă şi cu 30 – cît este numărul de zile al unei luni – revine numai pentru hrană o sumă de 580 de lei. Dacă mai considerăm că hrana este 60% din coşul zilnic al românului şi adunăm şi impozitele, ar rezulta că ar trebui să existe un salariu minim de circa 870 lei", a spus Hossu. El a mai completat că raportul dintre salariul minim şi salariul mediu este de doar 28,5%, fiind cel mai mic din Uniunea Europeană.

×
Subiecte în articol: economic milioane minim salariul