x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie România, una dintre cel mai puţin competitive economii din lume

România, una dintre cel mai puţin competitive economii din lume

20 Mai 2009   •   00:00

Ţara noastră ocupă locul 54 din 57 într-un top mondial al competitivităţii economice, în coborâre cu nouă poziţii faţă de locul 45 obţinut anul trecut, şi este statul membru UE cu cele mai slabe rezultate în studiul realizat de Institutului Internaţional pentru Managementul Dezvoltării (IMD) din Elveţia, informează Mediafax.

Concluziile studiului, prezentate astăzi de IMD, arată totodată că economia României se numără printre cele mai vulnerabile în faţa crizei, ocupând de asemenea poziţia a 54-a din 57 de ţări în clasamentul după rezultatele testelor de stress simulate de institut.

România a obţinut, în clasamentul privind competivititatea economică, un scor de 46,495 din maximul de 100, punctaj de referinţă atribuit Statelor Unite, urmate de Hong Kong, Singapore şi Elveţia.

Cel mai bine clasat stat membru UE este Danemarca, pe poziţia a 5-a, însă economia daneză s-a dovedit, potrivit studiului IMD, cea mai solidă în faţa dificultăţilor şi problemelor ridicate de criză, obţinând punctajul maxim de 100 în acest clasament, unde România a înregistrat scorul de 4,17.

Danemarca şi Singapore conduc detaşat acest clasament, cea de-a treia clasată, Qatar, situându-se cu aproape zece puncte sub scorul de 96,4 obţinut ocupanta locului al doilea.

Studiul World Competitiveness Yearbook (WCY) este realizat anual, începând cu 1989, şi analizează competitivitatea economiilor pe baza a 331 de criterii. În studiul din 2008 sunt cuprinse 55 de ţări.

Indicatorii sunt grupaţi în patru categorii, respectiv performanţe economice, eficienţa guvernului, eficienţa afacerilor şi infrastructura. (V.A.)

×
Subiecte în articol: economic