Anul acesta, de Crăciun, vor fi sacrificaţi circa 4 milioane de porci, cu circa 33% mai puţini decât în perioada similară a anului trecut. "Estimăm că anul acesta vor fi sacrificaţi aproximativ 4 milioane de porci cu ocazia sărbătorii Crăciunului, cifră mai mică faţă de anul trecut când au fost sacrificate 6 milioane de animale", ne-a declarat Gheorghe Caruz, fostul preşedinte al Patronatului român al cărnii de porc.
Principala cauză a scăderii numărului animalelor sacrificate o constituie puterea de cumpărare mai mică. "Numărul porcilor sacrificaţi anul acesta va fi mai mic decât cel din 2011 deoarece a scăzut foarte mult puterea de cumpărare a românilor. Chiar dacă preţul este cu 5%-7% mai mare decât în 2011 oamenii tot vor cumpăra carne de porc, astfel încât pe toate mesele de Crăciun se va putea găsi sarmale, toba sau lebăr", ne-a explicat Caruz. Potrivit acestuia, vânzările din această perioadă sunt mai mici decât cele înregistrate anul trecut. "Anii trecuţi abatoarele nu făceau faţă cererii, iar acum nu au ce face deoarece nu există cerere. E posibil ca oamenii să lase pe ultima sută de metri achiziţionarea cărnii de porc necesare realizării produselor tradiţionale de Crăciun, însă există şi varianta în care populaţia nu mai are bani ca anii trecuţi. Un lucru este cert, vânzările de anul acesta vor fi mai mici decât anul trecut", ne-a explicat Caruz. Preţul mediu la carnea de porc pentru un kilogram variază în funcţie de zonă, pornind de le 15 lei la 22 de lei.
Carnea trebuie verificată
Înainte de a consuma carnea de porc, românii sunt obligaţi să efectueze analiza trichineloscopică. Veterinarii atrag atenţia că, pentru obţinerea unui rezultat concludent al examenului trichineloscopic, trebuie să se recolteze carne din muşchii pilieri ai diafragmei. Pentru efectuarea examenului se prezintă o probă de circa 100-150 grame de carne recoltată din zonele recomandate. Gospodarii trebuie să ştie că efectuarea acestei analize este obligatorie mai ales pentru eliminarea oricăror riscuri de transmiterea a bolii prin consumul de carne infestată. Proba de carne prezentată pentru analiză, va fi însotiţă în mod obligatoriu de elementul de identificare (crotaliul), care va fi predat medicului veterinar care examinează carnea. Analiza costă în jur de 10 lei, ca şi anul trecut.
Porcii ar trebui asomaţi
Directiva europeană privind bunul tratament al animalelor cere ca atât procesatorii industriali, cât şi crescătorii din gospodăriile particulare să aplice procedura de asomare la sacrificarea porcului, care face ca animalul să nu mai simtă pericolul şi nici durerea la aceeaşi intensitate. "Ţăranii trebuie să respecte directiva Uniunii Europene privind bunăstarea animalelor, care prevede asomarea porcilor înainte de sacrificare. Asomarea presupune amorţirea funcţiilor vitale ale animalului, nu uciderea lui, şi acest lucru se poate face cu glonţ captiv. Ulterior ţăranii vor putea să-şi sacrifice porcul în mod tradiţional", potrivit specialiştilor în domeniu. Totuşi, inspectorii Direcţiilor Sanitar Veterinare cred că tăierea porcilor de Crăciun se va face tot tradiţional pentru că nu există suficient de multe pistoale de asomare.
Românii mănâncă mai mulţi cozonaci
Fabricile de panificaţie vor livra de Crăciun peste şapte milioane de cozonaci, cu 5% mai mult decât anul trecut, iar preţul mediu de vânzare este 15 lei, a declarat Aurel Popescu, preşedintele asociaţiei din domeniul panificaţiei Rompan, potrivit Mediafax. "Pentru sărbătorile de iarnă, industria de panificaţie din România va produce peste şapte milioane de cozonaci, cu 5% mai mult decât anul trecut. În mod obişnuit, într-o lună se produc în România cam 700.000- 800.000 de cozonaci", a mai spus Popescu. El a adăugat că preţul mediu al unui cozonac este 15 lei (3,2 euro), ceea ce înseamnă că brutarii se aşteaptă la încasări de Craciun de peste 22 de milioane de euro. Din datele Rompan importurile de Crăciun sunt mici, de aproximativ 200.000 de bucăţi, şi provin din ţări precum Spania, Italia, Franţa sau Belgia.