x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Românii au aşteptat eliminarea de taxe ca să-şi facă firme

Românii au aşteptat eliminarea de taxe ca să-şi facă firme

de Daniela Ivan    |    02 Mar 2017   •   12:10
Românii au aşteptat eliminarea de taxe ca să-şi facă firme

Numai 5.475 de firme şi PFA s-au înfiinţat în luna ianuarie a acestui an, cu o treime mai puţin decât în luna similară a anului trecut, arată datele de la Registrul Comerţului. Este cea mai slabă evoluţie din ultimii şapte ani de când există date publice pe site-ul Registrului Comerţului.

Românii care au dorit să-şi înfiinţeze firme au aşteptat luna februarie, dată de la care Guvernul Grindeanu a eliminat costurile de înfiinţare, împreună cu alte 102 taxe nefiscale. Astfel, s-a renunţat la taxe în valoare cumulată de câteva sute de lei percepute la înregistrarea de societăți cu personalitate juridică (SA, SRL etc.) sau persoane fizice (PFA, întreprindere individuală, întreprindere familială etc).

Rămâne de văzut câte firme noi vor apărea din luna februarie, având în vedere că înfiinţarea acestora este gratuită. Guvernul a adoptat mai multe modificări ale legislației fiscale, inclusiv în ce privește încadrarea microîntreprinderilor sau eliminarea plafonului pentru contribuțiile la asigurări sociale, care ar putea încuraja înfiinţarea de firme.

Pe de altă parte, suspendările, radierile și dizolvările au scăzut cu 50-60% în ianuarie 2017, comparativ cu lunile similare din anii anteriori. Motivul este acelaşi, oamenii au aşteptat să facă gratis aceste operaţii. (Daniela Ivan)

×