x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Românii n-au talent: multinaţionalele din România încep să importe muncitori din Franţa, Italia şi Germania

Românii n-au talent: multinaţionalele din România încep să importe muncitori din Franţa, Italia şi Germania

de Daniel Ionaşcu    |    01 Feb 2012   •   11:34
Românii n-au talent: multinaţionalele din România încep să importe muncitori din Franţa, Italia şi Germania

Companiile straine prezente in Romania sunt dispuse sa angajeze personal din afara granitelor pentru a solutiona "deficitul de talente" iar 56% dintre angajatori sunt ingrijorati de impactul pe care migrarea populatiei din Romania spre alte tari il are asupra pietei muncii, potrivit unui studiu realizat de ManpowerGroup.

In plus, 19% dintre organizatiile cu activitati in Romania angajeaza expati in pozitii de management iar "88% dintre angajatori considera ca atat mediul de afaceri cat si guvernele ar trebui sa intreprinda mai multe demersuri de diminuare a tendintei de migrare a fortei de munca in afara granitelor si sa atraga categoriile-cheie de emigranti inapoi in tara", se mai arata in studiu.

'Atat pentru Romania, cat si pentru celelalte tari din Estul Europei, eliminarea restrictiilor de pe pietele muncii din Vest (2012-2015) va amplifica in anii ce urmeaza nevoia aplicarii de noi strategii de comunicare prin care sa oferim suficiente motive pentru atragerea emigrantilor inapoi pe pietele de munca autohtone. Va fi un efort in aceeasi masura public si privat, determinat de deficitul acut de personal talentat din ambele sectoare, deficit accentuat de tendinta crescuta de emigrare din Romani', a declarat Valentin Petrof, managerul pe Romania al companiei.

Firmele au nominalizat Germania (11%), Italia (9%) si Spania (6%) drept principalele trei tari pe care le considera drept amenintari in priivnta competitivitatii economice si migratiei populatiei.

De asemenea, Romania e in topul statelor unde migrarea aduce ingrijorari asupra disponibilitatii fortei de munca locale. Pe primul loc se afla Bulgaria (73%) iar podiumul e ocupat de Grecia (72%) si Turcia (64%). Romania urmeaza cu 56%, alaturi de Italia (55%), Irlanda (53%) si Slovenia (53%).

Studiul mai arata ca la nivel global aproape unu din patru angajatori cauta sa-si solutioneze deficitul de talente prin angajarea de personal din afara granitelor. In Europa se cauta muncitori necalificati (17%) iar angajatorii din regiune isi indreapta atentia catre Europa de Est pentru a identifica forta de munca necesara. Polonia (12%) a fost nominalizata drept principala sursa de personal din Europa, urmata de Romania (8%).

Alte tari din care angajatorii europeni recruteaza personal includ: Germania (7%), Italia (5%) si Rusia (5%). Tendinta de a concura pentru personalul talentat este cea mai pronuntata in aceasta regiune – cele mai importante surse de forta de munca competenta se regaseasc aici.

China (21%) si Germania (18%) sunt privite drept cele mai semnificative amenintari pentru progresul economic al propriilor tari. Nemtii si britanicii privesc China drept cea mai mare problema pentru viitorul lor economic.

Studiul a fost realizat in randul a peste 25.000 de angajatori din 39 de tari si teritorii la nivel global.

×