x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Românii preferă să achite cumpărăturile cu telefonul sau cu ceasul

Românii preferă să achite cumpărăturile cu telefonul sau cu ceasul

09 Sep 2020   •   17:04
Românii preferă să achite cumpărăturile cu telefonul sau cu ceasul

40% dintre români vor să plătească cu telefonul mobil sau cu ceasul. Acest procent ne situează pe primul loc din Europa în privința preferinței de a avea mai multe opțiuni de plată, arată un sondaj ING. Circa 43% dintre români preferă să aibă acces la cât mai multe opţiuni de plată, deşi nu le folosesc pe toate.

Urmează turcii - 41% şi spanioli - 31%. Cei mai rezervați sunt, în mod surprinzător, olandezii - 28%, belgienii - 26% și francezii - 22%.

În medie, europenii folosesc între patru şi şase modalităţi de plată.

40% dintre români au declarat că s-ar simţi confortabil să îşi lase cardurile acasă şi să plătească cu telefonul mobil sau cu ceasul, plasându-se pe locul doi, la nivel european, după turci - 57,8%. La polul opus, belgienii - 20% şi olandezii - 22% se simt cel mai puţin confortabil fără carduri.

Totuși, peste 40% dintre români, față de media europeană de 30%, susţin că îşi iau cu ei cardul, ca opţiune de rezervă, însă aleg să plătească cu telefonul mobil. Românii sunt pe locul doi şi în această privință, după turci - 49%, iar pe ultimele locuri se regăsesc austriecii - 15% şi belgienii - 19%.

Jumătate dintre români spun că folosesc mai puţin numerar de când au început să utilizeze plăţile mobile şi 22% susţin că ar prefera să nu mai existe banii cash.

"Putem face o paralelă între deschiderea cu care o parte a populaţiei asimilează cele mai noi opţiuni de plată şi evoluţia vânzărilor cu amănuntul în mediul online care a atins noi maxime istorice în această perioadă, România fiind una dintre foarte puţinele ţări din Europa unde vânzările online au continuat să crească şi după ce restricţiile din contextul pandemiei au început sa fie ridicate. Credem că tendinţa de renunţare treptată la numerar va începe să prindă mai multă tracţiune şi în România, pe măsură ce noile metode de plată şi economisire îşi vor demonstra avantajele - securitatea sporită a tranzacţiilor, o mai bună evidenţă a cheltuielilor, dar şi posibilitatea de a economisi recurent", spune Valentin Tătaru, economist la ING Bank România.

Plăţile în numerar se află în topul preferinţelor românilor, în funcţie de valoarea cumpărăturilor. Pentru micile cumpărături zilnice, 54,7% dintre români preferă să plătească cash, comparativ cu media europeană de 41%, fiind depăşiţi doar de austrieci - 57% şi nemţi - 59%.

La polul opus se află polonezii - 21%. Dacă valoarea este mică, respondenţii declară că plata cu bani cash este o modalitate rapidă şi simplă. Pentru cumpărăturile cu valoare ridicată, 70% dintre români preferă plata cu cardul, din motive de siguranţă.

Pentru o masă în oraş, românii vor să plătească în numerar - 55%, cu cardul - 25%. Austriecii - 70,5% şi nemţii - 57,6% plătesc cel mai mult cu bani cash, în timp ce luxemburghezii - 74% şi francezii - 70% preferă cardul.

În privința aplicaţiilor financiare, românii vor să primească o comparaţie relevantă între cheltuielile lor şi cele ale prietenilor şi consiliere pentru gestionarea creditului ipotecar, într-un limbaj financiar mai uşor de înţeles.

La studiu au participat 13.000 de persoane din 13 ţări europene.

×
Subiecte în articol: cumparaturi card telefon ceas optiuni de plata