x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Românii şi-au redus dramatic consumul

Românii şi-au redus dramatic consumul

de Daniela Ivan    |    09 Iul 2009   •   00:00
Românii şi-au redus dramatic consumul
Sursa foto: /Jurnalul Foto

Românii au cumpărat în luna mai cu 10% mai puţine produse decât în perioada similară a anului trecut. Criza financiară, dar şi creşterile de preţ, cele mai mari din UE, au contribuit la scăderea consumului.



Vânzările cu amănuntul de pe piaţa românească au scăzut în mai cu 11,7% faţă de perioada similară din 2008, de aproape patru ori mai rapid decât media înregistrată în Uniunea Europeană (UE), de 3,1%, potrivit datelor publicate de Eurostat. Scăderi mai mari decât în ţara noastră au fost înregistrate în Letonia (-26,4%), Lituania (-19,9%). Slovenia (-13,4%) şi Slovacia (12,6%).

Biroul european de statistică a mai anunţat că, în mai, cele mai mari avansuri ale comerţului cu amănuntul au fost înregistrate în Suedia, unde ritmul anual de creştere a fost de 2,2%, şi Polonia, cu 0,4%. La nivelul întregii Uniuni, comerţul cu alimente, băuturi şi tutun a scăzut cu 1,6% faţă de mai 2008, în timp ce în zona euro vânzările cu amănuntul pe acest segment s-au comprimat cu 1,7%. Vânzările de bunuri nealimentare s-au redus cu 2,9% în UE şi cu 3,4% în zona euro.

CREŞTERI DE PREŢURI
România a avut, în mai, cel mai mare ritm de creştere anuală a preţurilor producţiei industriale din Uniunea Europeană, de 2,5%, în timp ce la nivelul blocului comunitar preţurile s-au redus cu 5,7%, potrivit datelor publicate ieri de Eurostat. Pe locurile al doilea şi al treilea s-au clasat Ungaria şi Suedia, unde preţurile producţiei industriale au urcat în mai cu 1,8%, respectiv 0,1% faţă de luna similară din 2008, mai arată datele biroului european de statistică.

Cele mai semnificative scăderi ale preţurilor la producător au fost înregistrate în a cincea lună a acestui an în Olanda, de 11,3% faţă de luna similară din 2008, Grecia, de 9,4%, şi Danemarca de 8,8%. În mai, preţurile producţiei industriale s-au micşorat în zona euro cu 5,8% faţă de aceeaşi lună din 2008.

RECESIUNE DURĂ
Vestea proastă este că ţara noastră a înregistrat în primul trimestru din acest an a zecea scădere a produsului intern brut din UE, de 5,7% faţă de perioada similară din 2008. Institutul Naţional de Statistică estimează că produsul intern brut (PIB) a fost de 96,521 miliarde lei, circa 22,6 miliarde euro, în primul trimestru, date neajustate sezonier.

La nivelul blocului comunitar, economia a scăzut cu 4,7% în primele trei luni din 2009, în timp ce în zona euro PIB-ul s-a contractat cu 4,9%, potrivit datelor revizuite în scădere ale Eurostat. Polonia, Cipru şi Grecia au fost singurele dintre statele membre care au raportat că au înregistrat creşteri ale PIB în intervalul ianuarie-martie 2009, de 1,9%, 1,5%, respectiv 0,3%, faţă de aceeaşi perioadă din 2008.

În primul trimestru, cele mai semnificative diminuări ale economiei au avut loc în Letonia (-18,6%), Estonia (-15,1%), Lituania (-11,8%) şi Slovenia (-9%) faţă de intervalul similar din 2008. Faţă de trimestrul anterior, economia României s-a comprimat cu 4,6% potrivit datelor revizuite în scădere, a şasea scădere din UE, mai mare decât media de la nivelul blocului comunitar, de 2,4%, şi decât contracţia de la nivelul zonei euro, de 2,5%.

×
Subiecte în articol: economic