Jumatate dintre romani nu-si permit sa economiseasca si nici nu sunt interesati de produsele financiare, potrivit unui studiu elaborat de Novel Research. Locuitorii din mediul ur-ban, cu exceptia Bucurestiului, declara ca pun bani deoparte in mod constant, in timp ce bucurestenii economisesc mai rar, doar pentru lucruri importante si investitii. Pe de alta parte, romanii din mediul rural se inscriu preponderent in categoria celor care nu au suficienti bani pentru economii.
Studiul mai releva faptul ca romanii tin in scris evidenta bugetului familiei, fiind foarte grijulii cand vine vorba de gestionarea propriilor finante. Peste 70% tin o evidenta atenta a cheltuielilor si a datoriilor, un sfert dintre acestia avand chiar o evidenta scrisa, se mai arta in studiul citat. La polul opus, doar 6% nu stiu cat cheltuiesc sau cu cat isi depasesc bugetul. Responsabilitatea bugetului familiei in Romania ii revine in mare parte femeii (55%), existand o diferenta semnificativa fata de barbatii preocupati de administrarea banilor. Aproximativ o treime dintre romani de-clara ca nu inteleg deloc mecanismele financiare, iar 46% nu inteleg produsele institutiilor financiare. De exemplu, aproape jumatate dintre romani nu stiu deloc ce reprezinta dobanda variabila a unui credit sau o inteleg gresit.
Mai mult, atunci cand achizitioneaza produse si servicii financiare, aproape 40% dintre romani nu consulta ofertele altor furnizori.
'Romanii reactioneaza in mare parte emotional cand vine vorba despre datorii. Atunci cand se confrunta cu intarzierea la plata a creditelor, o treime dintre ei asteapta ca institutia financiara sa le prezinte o solutie si doar 19% actioneaza pentru a gasi solutii.
Avem cea mai mare inflatie din UE
Romania se situeaza pe primul loc in Uniunea Europeana in ceea ce priveste cresterea medie a preturilor in ultimul an, potrivit datelor publicate de Eurostat, Oficiul European de Statistica. Preturile au crescut cu 6,2% in Romania, urmata de Estonia (5,2%) si Marea Britanie. Pe de alta parte, in luna noiembrie 2011, rata anuala a inflatiei in UE a ramas stabila, la 3,4%, in timp ce in cazul zonei euro rata anuala a inflatiei s-a mentinut la 3%, conform Eurostat. Comparativ cu luna octombrie 2011, rata anuala a inflatiei a scazut in 14 state membre (inclusiv in Romania de la 3,6 la 3,5%), a ramas stabila in trei state si a crescut in 10 tari.
Potrivit datelor prezentate de Institutul National de Statistica (INS), rata anuala a inflatiei a coborat la 3,44% in noiembrie 2011, de la 3,55%, nivel consemnat in luna octombrie a acestui an. Banca Nationala a Romaniei a redus prognoza de inflatie pentru 2011 de la 4,6% la 3,3%, iar pentru 2012 prognoza a fost redusa de la 3,5% la 3%.