x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie "Romanul nostru" de la Krivoi Rog

"Romanul nostru" de la Krivoi Rog

10 Iul 2004   •   00:00
"Romanul nostru" de la Krivoi Rog

Ministerul Economiei si Comertului, Ministerul Finantelor si Ministerul Afacerilor Externe au emis un mandat prin care imputernicesc compania LNM Holdings sa negocieze, pentru partea romana, conditiile de finalizare a lucrarilor la combinatul Krivoi Rog din Ucraina.

CATALIN BUDESCU

Documentul care confera dreptul grupului anglo-indian de a reprezenta interesele economice ale tarii noastre fata de investitiile realizate in combinatul ucrainean a fost aprobat in cadrul unei sedinte de Guvern. LNM Holdings urmeaza sa negocieze cu partea ucraineana conditiile privind finalizarea lucrarilor la combinatul minier si sa preia toate obligatiile asumate de guvernul ucrainean fata de statul roman, rezultate din conventia semnata la Moscova in 1986.

INVESTITII. Astfel, in hotararea de guvern prin care a fost aprobat mandatul de reprezentare se arata ca autoritatile romane vor negocia cu cele din Ucraina, prin LNM, cuantumul actualizat al obligatiilor partii ucrainene. Romania a realizat, pana in prezent, 82,6% din cota sa de participare la acest proiect. Sumele investite de partea romana, incepand din 1987, se ridica la aproximativ 800 milioane de dolari. Pentru a finaliza intreaga cota de participare, la realizarea combinatului minier de imbogatire a minereurilor acide cu continut de fier de la Krivoi Rog, Romania ar trebui sa mai investeasca alte aproximativ 200 milioane de dolari. Participarea tarii noastre la realizarea combinatului este de circa 28%.

SINGURI LA KRIVOI ROG. In decembrie 1983, in cadrul CAER s-a parafat "Conventia Krivoi Rog", o intelegere prin care sapte state socialiste din Europa Centrala si de Est conveneau sa construiasca unul din cele mai mari combinate de exploatare a minereurilor acide din Europa. In timp, din acest proiect s-au retras, pe rand, fosta Republica Democrata Germana, Cehia, Polonia si Bulgaria, iar partea ucraineana a fost fortata sa opreasca finantarea lucrarilor. Tara noastra convenea, la randul ei, in 1986, printr-o conventie bilaterala semnata de R.S. Romania si URSS, sa realizeze un procent de 26,7% din valoarea investitiei in acest combinat. Suma alocata pentru acest procent a fost atunci de 774,6 milioane de ruble transferabile, adica peste 700 milioane de dolari. Combinatul de la Krivoi Rog urma sa devina cel mai mare furnizor de minereu - pelete - pentru Combinatul Siderurgic Galati, actualul Ispat Sidex.

130 DE FIRME

La constructia combinatului Krivoi Rog (Ucraina) au participat de-a lungul timpului, direct sau indirect, peste 130 de intreprinderi din Romania, in principal cu livrari de utilaje, echipamente si lucrari de constructii montaj. In 1987, prin decret prezidential, au fost stabilite cele patru principale institutii care urmau sa lucreze la noul obiectiv : Uzinexportimport - furnizorul de utilaje complexe si masini grele, Arcom - constructorul de apartamente pentru angajatii care urmau sa lucreze la combinat: circa 2.000 de apartamente, o scoala, un spital, o gradinita si drumuri de acces, Arcif - antreprenorul general si Ipromet Bucuresti - proiectantul combinatului, specializat in proiectari de constructii metalurgice. Combinatul de la Krivoi Rog a reprezentat cea mai mare investitie externa a Romaniei. Dupa destramarea CAER, combinatul a ramas in sarcina Ucrainei.
×
Subiecte în articol: economic krivoi rog krivoi