x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Romexpo, ascuns dupa doua turnuri

Romexpo, ascuns dupa doua turnuri

01 Iul 2004   •   00:00

Doua turnuri de cate 16 etaje vor flanca complexul expozitional Romexpo. Intrarea la TIBCO, ConstructExpo sau TIB se va face prin gangul ramas intre cei doi uriasi din beton, iar accesul in zona va fi mult ingreunat.

DANIELA IVAN

Firma greceasca Pantechniki vrea sa construiasca doua cladiri de birouri de cate 16 etaje in fata intrarii principale de la Romexpo. De cateva saptamani, terenul a fost imprejmuit cu garduri de catre constructori: Excon SRL din Buzau si Adcon SRL din Bucuresti. "Facem lucrari subterane de mutare a retelelor de sub pamant", spune Andreas Velis, reprezentantul firmei in Romania.

Conducerea Romexpo e nemultumita

"Nu consideram ca este normal ca intrarea la cel mai mare complex expozitional al tarii sa fie obturata de doua cladiri gigant", spune George Cojocaru, presedintele CCIRB si director general Romexpo. El adauga ca peste tot in lume intrarea la targuri beneficiaza de spatii generoase pe care sunt plantate flori si pomi. "Eu cunosc toate targurile din Europa si daca cineva imi arata intrari flancate de turnuri, atunci eu nu mai spun nimic. Insa toate complexele expozitionale au intrari largi, generoase", declara George Cojocaru.

Decizie problema

Povestea a inceput in anul 1999, cand Consiliul General al Municipiului Bucuresti a decis sa concesioneze pe o perioada de 49 de ani terenul din fata Romexpo. In total, 14.467 de metri patrati. A fost organizata o licitatie pe care a castigat-o firma greceasca Pantechniki. "Este o decizie de pe vremea lui Lis. Eu am trimis adrese si scrisori tuturor primarilor am fost si la o comisie la Ministerul Constructiilor si peste tot am anuntat ca nu este normal asa ceva", explica presedintele CCIRB. Romexpo este o emblema a tarii noastre in lumea afacerilor si a comertului si anual aici sunt organizate peste 40 de manifestari expozitionale, din care cinci acreditate de Uniunea Internationala a Targurilor.

Imagine patata

Complexul Romexpo a fost construit intr-un cadru arhitectonic special, pe artera de intrare in Capitala, dinspre Aeroporturile Otopeni si Baneasa. Insa, dupa constructia celor doi colosi, targurile vor fi ascunse dupa turnuri, ceea ce pateaza imaginea targurilor internationale. In plus, pe perioada celor trei-patru ani cat va dura constructia, expozantii si vizitatorii vor fi nevoiti sa intre prin moloz, namol si praf. "Santierul ne va aduce prejudicii", spune Cojocaru.

Grecii investesc

Firma Pantechniki spune ca a participat la o licitatie pe care a castigat-o si ca deja procedura de autorizare a durat foarte mult. "Dar asta ne este meseria si peste tot in lume terenurile au probleme. Stiam ca exista un risc pe care ni l-am asumat", spune Andreas Velis, reprezentantul firmei in Romania. El adauga ca din anul 2000 si pana acum a platit an de an jumatate de milion de dolari, redeventa pe terenul concesionat de primarie. Mai mult, Andreas Velis spune ca firma Pantechniki va investi in jur de 100 de milioane de dolari in cele doua imobile, care reprezinta cea mai mare investitie pe segmentul cladirilor de birouri.

TRAFIC GREOI

Agentii imobiliari opineaza ca terenurile din zona de Nord a Capitalei sunt extrem de cautate de investitori. In topul preferintelor se situeaza Piata Victoriei, Charles de Gaulle, Piata Presei Libere, Scoala Herastrau. Insa, concentrarea unui numar prea mare de cladiri de birouri in aceasta zona are implicatii adanci asupra locurilor de parcare, care sunt total insuficiente, si asupra accesibilitatii in zona. Dupa ce se vor finaliza cladirile incepute in acest an se va crea o lipsa de 1.000 de locuri de parcare, se arata in- tr-un studiu de piata elaborat de o mare companie imobiliara. Aceasta va duce la aglomerarea zonei si la un acces dificil. Este de asteptat si o ingreunare mare a traficului pe artera care face legatura Bucurestiului cu Aeroporturile Otopeni si Baneasa. Mai ales in timpul marilor manifestari expozitionale de la Romexpo.

CE SPUNE PRIMARIA

Autoritatile locale ale Primariei Sectorului 1 considera ca turnurile gemene care vor fi construite in Piata Presei Libere nu vor afecta sub nici o forma accesul in Complexul Expozitional Romexpo. "S-a facut o documentatie urbanistica severa, iar din datele pe care le avem cele doua constructii nu creeaza probleme pentru vecinii din zona. In prezent, firmele respective au autorizatie de imprejmuire, certificat de urbanism care este valabil pe o perioada de un an. Mai au Planul Urbanistic General, Planul Urbanistic Zonal si Planul Urbanistic de Detaliu, urmand sa depuna dosarul pentru autorizatia de construire", ne-a declarat Aurelia Stratulat, sef serviciu Urbanism din cadrul Primariei Sectorului 1.

Ea a mai adaugat ca nu-si permite sa dea o autorizatie ilegala, accentuand ideea ca in nici un caz constructiile nu vor afecta accesul in Complexul Romexpo.

"S-au facut studii privind traficul si fluenta circulatiei in zona. Nu-mi permit sa semnez ceva ilegal. Din punctul meu de vedere, constructiile respective nu pericliteaza existenta Complexului Romexpo", a mai spus Aurelia Stratulat. (Monica Andrei)
×
Subiecte în articol: economic Romexpo