x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Roubini: Portugalia va părăsi, după Grecia, zona euro. Preţul petrolului se va majora în continuare

Roubini: Portugalia va părăsi, după Grecia, zona euro. Preţul petrolului se va majora în continuare

11 Mar 2012   •   14:37

Intr-o interventie la postul american de televiziune CNBC, Nouriel Roubini, economistul care a previzionat criza financiara mondiala, a declarat ca din punctul sau de vedere Portugalia va fi urmatorul stat din Uniunea Europeana care, dupa Grecia, va restructura datoriile si va fi nevoit sa paraseasca zona euro.

Roubini considera ca in zona euro exista mai multe tari cu probleme in domeniul datoriilor suverane, inclusiv Italia si Spania, dar ca Portugalia este cel mai slab pregatita pentru a face fata unui astfel de eveniment.

Desi Grecia a obtinut acordul a suficienti investitori privati care detin obligatiuni ale statului pentru a derula o restructurare a datoriei suverane, in urma careia datoria tarii va fi redusa cu circa 100 de miliarde de euro, Roubini afirma ca valoarea acesteia este mult prea mare pentru a mai putea fi platita.

Situatia din Grecia este insa dificila. Cu un somaj de 22% si cu jumatate din tineri fara loc de munca, scaderile economice devin severe. "Tara este inca insolvabila", afirma economistul.
"Grecia va fi prima tara din zona euro care va parasi uniunea monetara, nu in acest an, dar poate pe parcursul anului urmator", a spus el.

De asemenea, Roubini vede putine semne incurajatoare in datele economice din SUA si China, in timp ce mentinerea situatiei conflictuale din Orientul Mijlociu va conduce la majorarea in continuare a pretului petrolului.

×